Guvernul Bulgariei a aprobat proiectul unei intelegeri cu Romania, pentru crearea unei societati mixte care sa opereze cel de al doilea pod peste Dunare, Vidin – Calafat.
Potrivit agentiei Novinite, Guvernul de la Sofia l-a insarcinat pe ministrul Transporturilor, Ivaylo Moskovski, sa negocieze cu partea romana acordul pentru infiintarea societatii mixte.
In viitorul joint venture, Romania si Bulgaria vor fi parteneri egali, cu cate 50 la suta din actiuni. Societatea mixta va incepe sa functioneze, probabil, la sfarsitul anului 2012.
Podul Vidin – Calafat, cu lungimea totala de 1971 de metri, va face parte din Coridorul transeuropean 4, Istanbul – Dresda. Podul va sustine patru benzi rutiere (cate doua pe fiecare sens) si o cale ferata dubla.
Noul pod trebuia dat in folosinta in octombrie 2010, dar inaugurarea a fost amanata pentru anul 2013, la cererea constructorului – firma spaniola FCC. Principalele cauze ale intarzierii au fost dificultatea procedurilor de expropriere si neintelegerile aparute intre firma FCC si guvernele celor doua tari dunarene.
Agentia Novinite precizeaza ca podul Vidin – Calafat va fi a treia lucrare arhitectonica de acest fel, construita pe sectorul romano-bulgar al Dunarii in ultimii 2000 de ani.
Primul pod a fost construit de imparatul Constantin cel Mare in secolul IV. A fost, la vremea respectiva, cel mai mare pod din Europa, masurand 2,5 kilometri lungime si 6 metri latime. Podul lui Constantin a fost utilizat intre anii 328 – 355.
Urmatorul pod pe sectorul romano-bulgar al Dunarii a fost inaugurat abia in anul 1954, intre orasele Giurgiu si Ruse. Constructia acestuia a fost inceputa la initiativa liderului sovietic Iosif Stalin.
Foto: www.novinite.com
Citeste si:
Scaderea nivelului Dunarii intarzie constructia podului de la Calafat