Bucurestenii au, incepand de astazi, mai multe puncte de colectare a deseurilor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE), prin campania „Alunga fantomele electronicelor vechi”.
Campania, initiata de Asociatia Environ in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, se deruleaza intre 25 mai si 25 iulie in toate cele 6 sectoare ale Capitalei, urmarind colectarea selectiva si reciclarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE).
Prin acest proiect se incearca implementarea la nivelul intregii populatii a unui program functional de constientizare si a unui sistem eficient de colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice.
„Astfel de campanii sunt foarte utile pentru constientizarea atat a autoritatilor, dar si a cetatenilor cu privire la colectarea selectiva a deseurilor si la reciclarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice. Ministerul Mediului si Padurilor sustine astfel de proiecte care au un rol important in educarea publicului cu privire la actiunile care pot fi realizate pentru protejarea mediului. Sper ca rezultatele campaniei sa fie foarte bune, si la nivelul Capitalei, iar in timp, proiectul sa atinga fiecare judet”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.
Romanii colecteaza doar 1,5 kg de DEEE-uri/locuitor
Totodata, ministrul a precizat ca rezultatele slabe ale campaniei “Marea Debarasare”, de anul trecut, au condus, la initiativa Ministerului Mediului si Padurilor, la inasprirea legislatiei in vigoare.
“In Romania au fost colectate anul trecut doar 1,5 kg de deseuri pe cap de locuitor, in loc de 4 kg cat ne-am asumat. Acest lucru ne-a determinat sa inasprirm legislatia obligand autoritatile locale sa asigure existenta si functionarea a cel putin un punct de colectare a DEEE la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un punct de colectare in fiecare localitate”, a adaugat ministrul Laszlo Borbely.
Campania de colectare se va desfasura in toate cele 6 sectoare ale Capitalei in perioada 25 mai – 25 iulie si se adreseaza in egala masura asociatiilor de locatari, institutiilor de stat, companiilor private si cetatenilor, care se pot inscrie in campanie prin intermediul site-ului www.environ.ro.
Pe langa compania Romprest SA, partener traditonal al campaniei, s-au inrolat in lupta impotriva fantomelor electronicelor vechi si companiile Rosal Group SA si Urban SA.
Foto: Treehugger.com
Cititi si:
Centrul de reciclare „EcoRampa” se va extinde in tara
Laszlo Borbely: Romania e pe ultimul loc in UE la colectarea selectiva a deseurilor
EcoRampa, primul centru de colectare pentru 10 tipuri de deseuri