EcoRampa, primul centru de colectare pentru 10 tipuri de deseuri

Incepand de astazi, bucurestenii au la dispozitie primul centru de colectare selectiva pe zece fluxuri diferite de deseuri, EcoRampa.

Centrul, situat pe soseaua Odai nr. 367, este alimentat exclusiv cu energie provenita de la doua panouri solare. La EcoRampa pot fi aduse deseuri din hartie si carton, plastic, sticla alba, sticla colorata, metale feroase si neferoase, anvelope, deseuri electrice, becuri si lampi, baterii uzate si textile.

“Orice investitie este un pas inainte. Romania si-a asumat o serie de obligatii prin tratatul de aderare la UE. Oamenii vor veni aici cu masinile, dar vrem sa infiintam cateva locuri de colectare si mai aproape centru, eventual in curtile unor scoli”, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, prezent la inaugurarea EcoRampei.

Presedintele Asociatiei Environ, Andrei Orban, a declarat ca exista discutii si cu alte sectoare si ca in viitorul apropiat ar putea fi infiintate astfel de centre si in sectoarele 2 si 6.

“Luam legatura periodic cu toate primariile de sector, insa este un proces dificil sa ii convingem. Unii nu sunt asa deschisi. Insa obligatiile si tintele pe care le avem sunt la nivel national, nu tin de sector. Pana la sfarsitul anului trebuie sa reducem cu 15% cantitatea de deseuri care ajunge la groapa de gunoi si avem tinte clare pentru baterii uzate, ambalaje, materiale de constructii etc”, a declarat Andrei Orban.

Proiectul EcoRampa a fost realizat de Asociatia Environ, in colaborare cu Primaria Sectorului 1 si Romprest si este unic la nivel national. In cadrul centrului de colectare a fost creat si un loc de joaca, cu ajutorul caruia Environ spera sa ii atraga pe bucurestenii care au copii.

Investitia in proiectul EcoRampa a fost privata, in valoare de aproximativ 150.000 de euro.

La sfarsitul anului trecut a fost modificata legea care reglementeaza deseurile electrice si electronice (DEEE). Astfel, autoritatile locale au obligatia de a infiinta cate un centru de colectare a DEEE-urilor in fiecare localitate, iar in orasele mai mari, cate un centru pentru fiecare 50.000 de locuitori.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri