Autoritatile romane se sfatuiesc intr-o videoconferinta cum sa scape de infringementul pe poluare 

Romania a primit un avertisment motivat suplimentar privind depasirea valorilor limita pentru poluarea aerului, mai exact a pulberilor in suspensie (PM10). 

Aceasta este ultima etapa a fazei precontencioase a actiunii de constatare a neindeplinirii obligatiilor ce decurg din legislatia comunitara.

Ministerului Mediului si Padurilor va organizata impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor o videoconferinta cu participarea prefectilor, presedintilor consiliilor judetene si primarilor din zonele vizate. 

Autoritatile trebuie sa decida urgent masurile necesare pentru remedierea si incadrarea in valorile limita pentru PM10, prevazute in Directiva 2008/50/CE. 

PM 10 este denumirea stiintifica a pulberilor aflate in suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrograme/mc.

Ca urmare a raportarii de catre Romania a datelor de calitate a aerului la nivel national pentru anii 2007 si 2008, Comisia Europeana a constatat depasirea valorilor limita zilnice si anuale la pulberile in suspensie PM10 in 17 din cele 21 de zone si aglomerari stabilite la nivel national.  

Comisia a declansat in luna noiembrie 2009 procedura de infringement, solicitand Romaniei transmiterea masurilor necesare pentru rezolvarea acestei situatii pe termen scurt, mediu si lung sau, daca este cazul, solicitarea de scutire de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 prevazuta de legislatia europeana (50 micrograme/m3).

In martie 2010, Romania a solicitat Comisiei Europene sa fie exonerata de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 pentru parti din 11 zone si aglomerari. 

Avizul motivat suplimentar al Comisiei Europene se refera la 9 din cele 11 aglomerari si zone pentru care Romania a solicitat exonerare. Pentru 2 dintre aceste aglomerari cererea de exonerare nu a mai fost necesar sa fie analizata, deoarece, din rapoartele privind calitatea aerului transmise pentru aceste doua aglomerari, reiese ca valorile limita pentru PM10 (zilnice si anuale) au fost respectate in anul 2009.

Aer nociv, in 15 aglomerari din cele 21 monitorizate

CE a transmis in iunie 2010 un aviz motivat pentru restul de 6 aglomerari si zone in care s-au constatat depasiri, astfel ca in prezent, pentru 15 din cele 21 de aglomerari este declansata procedura de infringement. 

Potrivit reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu, zonele in care poluarea a condus la situatia de infringement sunt Galati, Timisoara, Craiova, Cluj si zona de nord a tarii.

Potrivit specialistilor, pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, iar sursele antropice sunt activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice.

Traficul rutier contribuie, de asemenea, la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora, cat si din cauza arderilor incomplete.

Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. De asemenea, sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii si varstnicii.

Citeste si Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone ale Romaniei, din cauza poluarii aerului;

Bucurestiul respira poluare

 

spot_img

Ultimele știri