Aurul minier depaseste de sapte ori rezerva Bancii Nationale

Aurul din subsolul Romaniei depaseste de sapte ori rezerva de aur a Bancii Nationale, releva statisticile realizate de institutii romanesti si internationale.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), rezervele de zacaminte ale Romaniei contin 700 de tone de aur si 2000 de tone de argint.

Din intreaga cantitate, 300 de tone de aur si 1600 de tone de argint s-ar afla la Rosia Montana.

Pe de alta parte, potrivit Consiliului Mondial a Aurului (World Gold Council), rezerva Bancii Nationale a Romaniei contine 103,7 tone de aur.

Romania – locul 37 in topul World Gold Council

Potrivit ultimei editii a topului realizat de World Gold Council, rezerva Bancii Nationale situeaza Romania pe locul 37 intr-un clasament de 100 de tari.

Cea mai recenta editie a topului World Gold Council, datata 10 august 2012, a fost publicata acum cateva zile. Clasamentul este intocmit pe baza datelor provenite de la Fondul Monetar International, care se bazeaza, la randul lui, pe raportarile inaintate de fiecare stat in parte.

In stabilirea clasamentului, World Gold Council nu a luat in calcul tarile care n-au mai trimis raportari la Fondul Monetar International in ultimele sase luni.

Podiumul de aur: SUA, Germania, FMI

Pe primul loc in top se afla SUA, cu rezerve de aur de 8133,5 tone. Pe locul al doilea se situeaza Germania (3395,5 tone) iar pe locul al treilea este plasat Fondul Monetar International (2814 tone). China se afla pe locul 6, cu 1054,1 tone, iar Rusia ocupa locul opt, cu o rezerva de 918 tone de aur.

Inaintea Romaniei, pe locul 32 se afla Grecia, cu 111,8 tone de aur, iar imediat dupa Romania, pe locul 34, se afla Polonia, cu 102,9 tone de aur.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, rezerva de aur de 103,7 tone valoreaza 4,413 miliarde de euro.

Acum un an, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara ca BNR nu a vandut niciodata aur pentru a sustine economia, astfel ca rezerva din depozitele BNR a crescut in mod constant, din anul 1989 pana in prezent. “Romania nu va vinde aur, deoarece a vinde aur ar insemna un semn de instabilitate, cu o reactie emotionala foarte puternica in randul populatiei", considera Adrian Vasilescu.

Poluatori de lux

Studiile expertilor de mediu avertizeaza ca industria aurului are un impact major asupra naturii, chiar daca nu utilizeaza metode controversate, precum aceea a cianurii. O mina de aur elibereaza in atmosfera peste 76,7 tone de CO2 pentru fiecare kilogram de aur produs.

De exemplu, una dintre cele mai mari mine de aur din lume, Goldstrike din statul Nevada (SUA), trimitea in atmosfera, in anul 2005, 1.275.000 de tone de CO2. Anul trecut, mina Goldstrike a produs 1.088.000 de uncii de aur.

Mihai Diac

Foto: www.bullionstreet.com

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Guvernul cere desecretizarea contractului Rosia Montana

Presedintele Basescu vrea locuri de munca in minerit la Rosia Montana
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri