Atentie, gospodine! 1 litru de ulei prajit valoreaza 1 leu

Uleiul din tigaie este aruncat, de obicei, de mai toata lumea la canalizare, desi legislatia prevede o serie de obligatii si pentru persoanele fizice, care folosesc uleiul in bucatarie.

Astfel, uleiul uzat ar trebui depozitat in recipiente speciale pe care gospodinele ar putea, apoi, sa le predea gratuit unor firme specializate.

Multi dintre noi insa ori nu stiu de existenta acestor firme, putine, ce-i drept, in Romania, care se ocupa cu colectarea uleiului prajit, ori, din comoditate, se multumesc sa-l arunce la gunoi.

In Bucuresti, exista cateva firme de colectare a uleiului uzat, dintre care amintim Stoehr Mineral and Vegetal Oil si Mirodenia .

Prima dintre ele ofera servicii si persoanelor fizice, care pot veni la centrul de colectare din Strada Icoanei, numarul 38, Sector 2 Bucuresti, unde pentru 1 litru de ulei uzat pot primi de la firma de colectare Stoehr Mineral and Vegetal Oil 1 leu pentru litrul de ulei uzat.

„Avem recipiente speciale pe care persoanele fizice le pot ridica de la sediul nostru, iar atunci cand acestea se umplu le pot preda la centrul de colectare din Strada Icoanei, zilnic, intre orele 9.00-17.30, si primesc in schimbul unui litru de ulei uzat 1 leu”, spune Vasile Parvulet, lucrator comercial la Stoehr Mineral and Vegetal Oil.

Firma de colectare are insa contracte cu mai multe unitati comerciale din Bucuresti, de unde ridica, de cate ori este nevoie, uleiul uzat.

„Printre clientii nostri, cu care avem incheiate contracte, se numara restaurante, patiserii, gogoserii ori alte unitati comerciale de tip fast-food care folosesc mult ulei. Le oferim si lor recipiente speciale, in care pot fi depozitati si 1.000 de litri, pe care le stocam apoi la centrul nostru”, mai spune Vasile Parvulet.

Uleiul din tigaia romanilor  ajunge si la Petrom sau in statiile de cogenerare

Cea mai mare parte a uleiului rezidual colectat de la restaurante sau fast-food ajunge la fabricile de biodiesel din strainatate, insa uleiul poate fi de folos si in Romania.

„Exista 2 variante de folosire a uleiului uzat in tara noastra. Ori este predat la Petrom, unde este prelucrat si pot fi obtinute, astfel ,subproduse, ori ajunge la fabricile de cogenerare”, explica Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.

Cele mai multe unitati comerciale opteaza pentru incheierea unui contract cu una dintre firmele care se ocupa de colectarea si reciclarea uleiului alimentar uzat. Unii dintre ei platesc pentru aceste servicii, altii primesc bani pentru uleiul rezidual.

O alta firma din Bucuresti care se ocupa cu colectarea uleiului uzat este si Mirodenia, aceasta companie insa nu preia, deocamdata, uleiul uzat de la persoane fizice. Mirodenia a intrat pe piata in 2006, are sediul in Sectorul 3, si preia uleiul alimentar uzat de la unitatile comerciale.

„Deocamdata, persoanele fizice nu pot aduce uleiul uzat la noi. Contrcatele pe care le avem sunt cu unitatile comerciale din tara si din Bucuresti, iar in aceste locuri mergem periodic sau de cate ori suntem solicitati”, sustine Romelia Socol, angajat Mirodenia.

Un litru de ulei rezidual , substanta toxica ce provine din restaurante, gogoserii, shaormerii sau din tigaile gospodinelor, polueaza aproximativ un milion de litri de apa potabila, cantitate ce poate fi folosita de un om in 14 ani.

In general insa, uleiul, depozitat si transportat in recipiente speciale, ajunge in fabricile din Uniunea Europeana, unde este folosit ca materie prima pentru obtinerea biodieselului.

Mihaela Pavnutescu
 
Citeste si: Taxiurile londoneze isi fac plinul cu ulei prajit
Avioanele companiei KLM zboara cu ulei prajit
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri