83% din francezi, impotriva energiei nucleare

Opt francezi din zece, adica 83% din populatia Frantei, vor ca in urmatorii 30 de ani sa fie reduse semnificativ sursele de energie atomica in favoarea exploatarii resurselor regenerabile, potrivit unui sondaj publicat astazi de cotidianul „France-Soir”.

Conform sondajului, pe culori politice, 90% din simpatizantii de stanga si 66% din simpatizantii de dreapta doresc reducerea arsenalului nuclear francez, pe cand 56% din francezi isi fac griji fata de pericolul reprezentat de centraleel atomice fata de 44% care declara ca nu considera energia nucleara un pericol.

Sondajul a fost realizat prin telefon, intre 31 martie si 1 aprilie, la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 896 de persoane, in varsta de peste 18 ani.

Romanii, atitudine favorabila, potrivit unui sondaj realizat in urma cu peste 2 ani

Romanii au o atitudine favorabila pentru producerea energiei nucleare, sesizand posibilitatea de a avea energie ieftina, de a micsora dependenta de importul de petrol si gaze si de a reduce producerea de gaze cu efect de sera, potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel national, realizat de Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) in 2008.

Sondajul a fost facut de ANDRAD in perioada 20-30 septembrie 2008, la nivel national, si a fost dublat de aplicarea aceluiasi chestionar in localitatile Cernavoda si Saligny.

Intr-un alt sondaj national realizat de ANDRAD, in anul 2006, sustinerea pentru energia nucleara se situa la 55% si pe fondul general al "renasterii nuclearului" ca urmare a schimbarilor climatice.

Sondajul releva ca dorinta de implicare a populatiei in procesul de luare a deciziilor in domeniul deseurilor radioactive este mai mare in zona localitatilor Cernavoda si Saligny, populatia Romaniei fiind informata despre existenta centralei nucleare de la Cernavoda in proportie de peste 80%.

Citeste si: Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in 2020; Criza de la centrala Fukushima necesita o noua abordare a energiei nucleare, la nivel mondial

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri