Lumea va trebui sa isi schimbe abordarea privind energia nucleara in urma crizei de la centrala Fukushima din Japonia, a declarat, luni, la Viena directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) Yukiya Amano, citat de AFP. Afirmatia a fost facuta de seful AIEA la Conventia pentru sigurantă nucleara (CSN), care a inceput luni si dureaza pana la 14 aprilie.
"Criza de la Fukushima Daiichi are implicatii enorme pentru energia nucleara si ne confrunta pe toti cu o provocare majora", a declarat Amano, care a adăugat că după un asemenea accident "nu putem sa reluam abordarea obisnuita".
Centrala Fukushima 1 a fost grav avariata in urma cutremurului si valului tsunami, de la 11 martie. Muncitorii, pompierii si militarii au deversat zeci de mii de tone de apa asupra instalatiilor zi si noapte pentru a impiedica topirea miezului reactorului.
CSN, ratificata de toate tarile ce dispun de centrale nucleare, a intrat in vigoare in 1996, dupa catastrofa de la Three Miles Island, in Statele Unite, si Cernobil, in Ucraina. Ea vizeaza ameliorarea sigurantei in exploatarea reactoarelor nucleare. Expertii sai se reunesc la fiecare trei ani sub egida AIEA.
Borbely: Avem nevoie de o strategie pentru energia nucleara
Accidentul nuclear din Japonia atrage atentia asupra faptului ca Romania trebuie sa inaspreasca reglementarile si monitorizarea centralelor nucleare, a declarat, in martie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Romania ia in calcul construirea unei a doua centrale nucleare in anii urmatori, pentru a-si majora productia de energie.
Borbely a mai precizat ca centrala de la Cernavoda, care utilizeaza reactoare canadiene de tip Candu, ar trebui supusa unor teste de securitate.
„Aceste centrale pot rezista unui cutremur”, a declarat Borbely.
In contextul in care mai multe state din Europa de est si-au reiterat dorinta de a dezvolta capacitati de energie nucleara in ciuda celor intamplate in Japonia, ministrul a adaugat ca este necesara discutarea unor strategii energetice.
Foto: maximsnews.com
Bogdan Tupilat
Cititi si Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in 2020.