Ambasada Germaniei la Bucuresti a organizat un seminar cu tema „Protectia mediului inconjurator si prosperitatea economica” in cadrul caruia a fost prezentat si dezbatut un studiu macroeconomic international, comandat de guvernul german, intitulat „A new Growth Path for Europe”.
Potrivit acestui studiu, reducerea poluarii cu 30%, in urmatoarea decada, ar putea a duce o crestere economica internationala de 0,5%, cat si crearea a 6 milioane de noi locuri de munca in Europa.
La seminarul moderat de Raluca Fiser, presedinte al Asociatiei Green Revolution, a participat Excelenta Sa, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, domnul Andreas von Mettenheim, alaturi de Diana Mangalagiu, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, unul dintre autorii studiului, cat si de Alexandru Sandulescu, director pentru politici energetice in Ministerul Economiei.
Europa are nevoie de noi politici de mediu
„In viitoarea decada, Europa va trebui sa accepte provocarea unei cresteri economice, sa creeze noi locuri de munca si sa reduca gazele cu efect de sera. Guvernul Germaniei a comandat un studiu macroeconomic international pentru a afla impactul politicilor de mediu asupra cresterii economice si a ocuparii fortei de munca. Concluziile acestui studiu indica faptul ca reducerea cu 30% a gazelor cu efect de sera, in comparatie cu nivelul inregistrat in 1990, ar putea crea 6 milioane de noi locuri de munca si ar aduce o crestere economica internationala de 0,6 pe an”, a spus Excelenta Sa, Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucuresti.
Diana Mangalagiu, unul dintre autorii studiului „A new Growth Path for Europe”, care poate fi consultat si online, a punctat faptul ca „emisiile de carbon pot fi reduse prin cresterea eficientei energetice a cladirilor sau prin folosirea resurselor de energie regenerabila (…), mai ales in contextul in care experienta crizei financiare globale arata ca modelele economice existente par a fi depasite. Tocmai de aceea, este necesara o revizuire fundamentala a politicilor de mediu actuale”.
Ponderea energiei regenerabile, 24%, in Romania, pana in 2020
Prezent la dezbateri, Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, a expus strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020 si a subliniat faptul ca ne indreptam spre o tinta de 24% a producerii energiei din surse regenerabila, agreata impreuna cu Uniunea Europeana.
Ramanem insa tributari energiei nucleare, spre deosebire de alte state europene care si-au impus renuntarea la centralele atomice, state printre care se afla si Germania care va trebui sa cheltuiasca aproximativ 335 miliarde de euro pentru a dezvolta sursele alternative de energie.
Majoritatea celor 17 reactoare de pe teritoriul Germaniei vor fi scoase din functiune pana la sfarsitul lui 2021, iar costurile includ majorarea capacitatilor de productie de energie alternativa si adaugarea acestora la reteaua de transport.
„Sursele de energie regenerabila din Romania constituie una dintre preocuparile majore ale strategiie energetice nationale, care se afla in curs de revizuire. Pana in 2020, Romania va trebui sa aiba o putere instalata pe eolian de 1.000 de 1.000 de megawati. In prezent, de la fermele eoliene in functiune sunt livrate in reteaua nationala 700 de megawati. Energia hidro a constituit, in 2010, la 36% din totalul energiei din Romania, cea nuclera 19%, iar energia obtinuta din combustibili fosili a reprezentat 46%”, a spus Alexandru Sandulescu.
Strategia energetica actuala a Romaniei, fara evaluare de mediu
Microhidrocentralele au luat si ele avant in tara noastra insa exista unele voci care sustin ca frenezia energiei verzi la romani dauneaza mediului, mai ales ca actuala strategie energetica nu a luat in calcul studii de impact asupra raurilor sau ecosistemelor.
Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare din punctul de vedere al impactului asupra mediului, potrivit Alinei Frim, directorul Directiei Biodiversitate din Ministerul Mediului si Padurilor.
Reprezentantii Ministerului Mediului au facut mai multe demersuri pentru modificarea acesteia sau pentru elaborarea unei strategii noi, dar pana acum nu au avut succes, potrivit Alinei Frim.
In opinia acesteia, perceptia unor alte institutii ale statului, mai influente, a fost, se pare, aceea ca Ministerul Mediului nu vrea decat sa se opuna dezvoltarii sectorului energetic. Problema strategiei energetice a Romaniei a fost semnalata si de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.
Citeste si: Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat
Presa internationala: In Romania, frenezia energiei verzi ameninta biodiversitatea
Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare de mediu