Statele insulare mici, dar bogate refuza sa fie incluse intr-un viitor acord global de reducere a emisiilor care ar inlocui Protocolul de la Kyoto, in ciuda presiunilor internationale legate de nevoia responsabilizarii tarilor puternic industrializate, informeaza Reuters. Ideea a fost sustinuta de reprezentantul statului Singapore in probleme de mediu, Chew Tai Soo, intr-o conferinta pe dezvoltare desfasurata in tara sa.
Protocolul de la Kyoto prevede ca tarile in curs de dezvoltare sunt scutite de limitarea emisiilor, dar studii recente arata ca tarile sarace sunt in prezent responsabile pentru mai mult de jumatate din cantitatea de gaze nocive la nivel global. In plus, lista statelor in curs de dezvoltare dateaza din 1992 si include astfel natiuni bogate ca Argentina, Singapore, Coreea de Sud si Malta.
Australia si Uniunea Europeana avertizeaza ca aceasta lista trebuie revizuita pentru a reflecta noile realitati economice. Un astfel de demers ar urma sa stea la baza unui viitor pact mai amplu ce urmeaza sa fie semnat in decembrie in Copenhaga. Conventia pe Schimbari Climatice semnata de Natiunile Unite in 1992, si care a stat la baza Protocolului de la Kyoto, permite multor economii avansate sa se sustraga de la responsabilitatea care le revine in functie de cantitatea de emisii eliberate in atmosfera, conform oficialilor australieni pe mediu.
Cu toate acestea, Tai Soo sustine ca tara sa este responsabila pentru doar 0,3% din cantitatea de emisii cu efect de sera de pe planeta, dar este supusa presiunilor de a scadea aceasta cantitate pentru ca Singapore este un stat bogat, iar catitatea de carbon pe persoana este mare.
„Aceasta abordare este gresita pentru ca nu tine cont de considerentele unice si de capacitatile diferite ale tarilor. Ea penalizeaza statele mici cu o populatie redusa fara sa tina cont de limitarile lor”, a declarat Chew Tai Soo.
Oficialul adauga ca statul sau acopera o suprafata echivalenta cu o cincime din statul american Long Island, este foarte populat, ii lipsesc resursele naturale, iar sectorul agricol este astfel aproape inexistent. Din aceste motive, Singapore este foarte dependent de comert si schimburi. Cu toate acestea, statul din Asia de sud-est investeste in cercetare si dezvoltarea energiei solare, iar emisiile de gaze au fost reduse semnificativ dupa aprobarea folosirii de gaze naturale in combinatele din Singapore.
Criticile aduse statului asiatic se refera la numarul masiv de automobile, la cresterea rapida a populatiei si la industria petrochimica si sectorul aviatic. 98% din energie provine din arderea de combustibili fosili, iar emisiile de carbon cresc cu 2,8 procente pe an, iar toate acestea actioneaza impotriva programelor pentru mediu dezvoltate in Singapore.
Strategia impotriva schimbarilor climatice ale tarii nu mentioneaza rolul guvernului in reducerea emisiilor, conform profesorului Natasha Hamilton-Hart de la Universitatea Nationala din Singapore. Ea avertizeaza si ca Singapore ar trebui sa renunte la statutul de tara in curs de dezvoltare, pentru a nu isi pierde credibilitatea in cadrul discutiilor despre clima de la ONU.
Conform Protocolului de la Kyoto, doar 37 de tari industrializate sunt angajate sa reduca poluarea cu gaze de efect de sera pana in 2012, iar Singapore nu este printre ele chiar daca emisiile sale sunt comparabile cu cele ale multor state europene, la aproape 11 tone pe persoana (in conditiile in care in SUA cantitatea ajunge la 20 de tone pe prsoana si la 4 tone in China), si este si una dintre cele mai bogate natiuni ale lumii.
Foto: Reuters