Statele membre UE au căzut de acord să reducă emisiile centralelor electrice de până la 50 MW

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit marți asupra limitării emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot și pulberi provenite de la sutele de mii de instalațiile de ardere cu o putere termică instalată de între 1 și 50 MW. Pentru a deveni oficială, decizia trebuie aprobată și de Parlamentul European. Europarlamentarii sunt așteptati să se pronunțe asupra textului până la sfârșitul acestui an, informează Reuters.

petrom-centrala

Totuși, ecologiștii reproșează autorităților europene că pe timpul negocierilor documentul a suferit modificări majore care au permis instalațiilor existente prelungirea termenului de conformare, însă nu și celor noi. Cu toate acestea, până la urmă este un pas important dacă ținem cont că până acum doar instalațiile mari, de peste 50 MW, cum ar fi termocentralele pe cărbune și gaz, rafinăriile sau fabricile din industria oțelului, au fost supuse acestor limitări.

„Noul document este o piesă cheie care va contribui la reducerea semnificativă a potențialelor riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu”, a declarat Kaspars Gerhards, ministrul mediului din Letonia, deținătoare a președinției UE. Louise Duprez, ofițer senior al Biroului European pentru Mediu, a cerut statelor membre să introducă limite mai stricte decât cele impuse de noua lege.

Potrivit datelor existente, în spațiul Uniunii Europene sunt 143.000 de instalațiile de ardere de dimensiuni mijlocii, inclusiv cărbune și facilități pe bază de biomasă și de termoficare.

Citește și:

Un grup de adolescenți din Washington a câștigat în instanță reducerea emisiilor de carbon

Un grup de adolescenți din Washington a câștigat în instanță reducerea emisiilor de carbon

Emisiile de CO2 ale industriei europene au scăzut cu 4,5%

Guvernele trebuie să-și tripleze cheltuielile pentru tehnologiile cu emisii scăzute de dioxid de carbon

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri