Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Emisiile de CO2 ale industriei europene au scăzut cu 4,5%

Se estimează că emisiile de gaze cu efect de seră ale instalațiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu aproximativ 4,5 % anul trecut, potrivit informațiilor notate în registrul Uniunii.

ue

EU ETS cuprinde peste 11 000 de centrale electrice și instalații de producție în cele 28 de state membre ale UE și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein, precum și emisiile companiilor aeriene care operează zboruri între aeroporturile europene. Emisiile verificate de gaze cu efect de seră de la instalațiile staționare s-au ridicat la 1.812 de milioane de tone de echivalent CO2 în 2014. Nivelul acestor emisii a fost cu aproximativ 4,5 % sub cel din 2013.

„Chiar și atunci când economiile noastre revin pe calea creșterii economice, emisiile continuă să scadă. Acest lucru, pe lângă faptul că arată încă o dată că protecția climei și creșterea economică pot merge mână în mână, trimite și un puternic semnal înaintea noului acord global privind clima care urmează să fie încheiat la Paris în luna decembrie a acestui an: piețele carbonului asigură reduceri eficiente din punct de vedere al costurilor”, a susținut, într-o declarație, comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete.

Cu toate acestea, reducerea emisiilor va contribui în continuare la surplusul de certificate de carbon. Ultimele date arată că excedentul cumulat de certificate de emisii a fost ușor redus, de la circa 2,1 miliarde la aproximativ 2,07 miliarde pentru anul 2014. Volumele care vor fi scoase la licitație în 2014 au fost reduse cu 400 de milioane de certificate de emisii din cauza începerii punerii în aplicare a măsurii privind amânarea scoaterii la licitație a certificatelor de emisii, prin care se prelungește data scoaterii la licitație a acestor certificate.

De asemenea, mai puțin de 1 % din instalațiile care au raportat emisii pentru 2014 nu au restituit, până la termenul-limită de 30 aprilie 2015, certificatele care acoperă toate emisiile lor. Acestea sunt în general instalații mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai puțin de 0,5 % din emisiile din cadrul EU ETS. Un număr redus de instalații, reprezentând mai puțin de 0,2 % din emisiile din anul precedent, nu și-au raportat emisiile din 2014 până la 30 aprilie 2015, conform datelor din registru.

Companiile aeriene raportează emisiile pentru 2013 și 2014

În conformitate cu Directiva privind EU ETS, pentru perioada 2013-2016, toți operatorii de aeronave comerciale și necomerciale cu emisii semnificative sunt responsabili pentru emisiile lor provenite din zborurile efectuate în interiorul Spațiului Economic European (SEE). Companiilor aeriene care au desfășurat activități intra-europene reglementate de directiva în cauză în cursul anilor 2013 și 2014 li s-a solicitat să raporteze emisiile pentru ambii ani și să restituie certificatele corespunzătoare până la 30 aprilie 2015.

Emisiile de CO2 verificate provenite din activitățile de aviație efectuate între aeroporturile situate în SEE s-au ridicat la 54,9 milioane de tone de CO2 în 2014, ceea ce reprezintă o creștere de 2,8 % în comparație cu 53,4 milioane de tone de CO2 în 2013.

Citește și:

Surplusul de certificate de emisii poate anula obiectivele UE pentru 2020

Piața de carbon a Europei nu încurajează renunțarea la combustibili fosili

Discuții contradictorii între UE și SUA pentru reducerea emisiilor de carbon

spot_img

Ultimele știri