Start/Stop, o necunoscuta pentru romani

Desi toti producatorii de automobile din lume au inceput sa introduca sistemul Start/Stop pe versiunile de baza ale noilor modele, romanii nu cunosc si nu sunt interesati de avantajele pe care noua tehnologie o confera in privinta reducerii consumului de carburant si emisii.

Sistemul Start/Stop repezinta o tehnologie care opreste automat motorul atunci cand automobilul stationeaza la semafor sau in aglomeratie si il reporneste tot automat la apasarea ambreiajului sau la eliberarea pedalei de frana, economisind astfel carburant si reducand emisiile CO2.

In ciuda faptului ca tot mai multi producatori auto echipeaza noile modele cu astfel de sisteme, incluzandu-le in dotarile de baza ale automobilului, romanii nu sunt falimiarizati cu acesta tehnologie, in timp ce in tarile vest-europene acest sistem este poate fi un factor decisiv in achizitionarea vehiculului, au declarat pentru Green Report reprezentantii sectorului auto din Romania.

“Clientii romani nu intreaba despre acest sistem si nu multi sunt cei care stiu ce presupune acesta tehnologie. De fapt, romanii nu sunt interesati in general de tenhologiile prietenoase cu mediul in cazul masinilor. In alte state europene, lucrurile stau altfel, intrucat cumparatorii sunt incurajati sa faca achizitii de masini eco friendly prin facilitatile fiscale puse la dispozitie de autoritati”, a declarat pentru Green Report directorul de marketing al Citroen Romania, Laura Antonov.

Aceasta a precizat ca principalul criteriu pe care romanii il iau in calcul la achizitia automobilelor este pretul.

Romanii reactioneaza greu la noile tehnologii auto

La randul sau, presedintele Asociatiei Dealerilor de Marca din Romania, Silviu Preoteasa, a spus pentru Green Report ca romanii reactioneaza mai greu la inovatiile tehnologice care echipeaza automobilele.

“Saltul tehnologic in industria auto a fost imens in ultimii doi ani, in special in incercarea de a produce masini cat mai eficiente. In Romania, clientii asimileaza mai greu schimbarile, chiar daca sunt in bine. Mai sunt persoane care se intereseaza de automobilele hybrid, insa sunt repede descurajate de pret. Indiferent de interesul manifestat de romani fata de tehnologiile verzi, fiecare model nou cumparat este oricum mai eficient din acest punct de vedere”, a mentionat Preoteasa.

O tranzitie sigura catre autovehicule electrice

De aceeasi parere este si directorul diviziei de business din cadrul Honda Romania, Florin Nita, care spune ca in tara noastra nu exista in randul clientilor o preocupare fata de dotarile masinilor cu impact asupra mediului.

“Inovatiile tehnologice trec destul de neobservate, insa au parte de ele, intrucat din ce in ce mai multi producatori inglobeaza standard in automobile noi tehnologii care sunt prietenoase cu mediul. Toate aceste dotari reprezinta o tranzitie sigura catre autovehicule electrice”, a adaugat Nita.

Una din doua masini, cu sistem Start/Stop

Reprezentantii industriei auto globale estimeaza ca in 2013, una din doua masini noi cumparate va fi echipata cu sistem Start/Stop.

Acesta tehnologie poata, de la marca la marca, denumiri diferite, precum Start/Stop, Idle Stop sau Stop/Start.

In ultimii doi ani, toti producatorii auto au anuntat ca vor introduce progresiv aceasta tehnologie, printre care si Dacia, incepand cu 2013.

Un exemplu este Honda, care a introdus acest sistem, pana acum optional, in toate versiunile noului model Civic, lansat astazi pe piata locala. Pe langa sistemul Start/Stop, noul model dispune in premiera la un autovehicul non-hibrid Honda, de programul Eco Assist, ce optimizeaza consumul de combustibil prin managementul motorului si al instalatiei de climatizare. In acest mod se reduce atat consumul, cat si emisiile de dioxid de carbon.

Gabriel Botezatu

Foto: www.about.com

Citeste si:

Hybrid-electric conceput in Romania

Reducerea emisiilor de CO2 provenite de la autovehicule prin intermediul eco-inovarii

Primul automobil hibrid romanesc

 

spot_img

Ultimele știri