Spatiile verzi, in pericol

Modificarea Ordonantei 114/2007, care vizeaza imposibilitatea schimbarii destinatiei spatiilor verzi din mediul urban, ar conduce la o serie de avize de construire pe spatiile verzi din orase si pierderea a sute de hectare de parcuri, in conditiile in care, in mediul urban, norma de 26 de metri patrati pe cap de locuitor de spatiu verde este departe de a fi indeplinita.

Acestea au fost concluziile dezbaterii publice organizate astazi de catre Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de cele 42 de organizatii care fac parte din Platforma pentru Bucuresti.

Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor intentioneaza sa modifice ordonanta astfel incat spatiile verzi protejate prin acest act normativ sa fie doar acelea prevazute in Registrele Verzi ale localitatilor.

Avand in vedere ca registrele nu sunt intocmite in aproximativ 90% dintre cazuri, modificarea propusa poate produce efecte dezastruoase la nivelul spatiilor verzi. Oficial, in Bucuresti, singurele zone verzi sunt Parcurile Carol, Herastru si Cismigiu. Astfel ca, prin modificare propusa, orice alt spatiu verde va deveni construibil.

Astfel, art. 71 din Legea protectiei mediului introdusa prin OUG 114/2007, care prevedea interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, reducerea acestora sau stramutarea lor a fost reformulat si aprobat in starea noua pe data de 11 mai, de catre Comisia de Administratie Publica din camera Deputatilor. Noua formulare permite construirea pe spatiul verde semnalizat in Registrul Verde al localitatii, daca lucrarea este de utilitatea publica.

Registrele Verzi intarzie sa apara

„Registrele verzi ale localitatilor nu sunt facute. Exista riscul ca in momentul intocmirii acestor registre anumite spaii sa fie omise. Din momentul publicarii si pana la eventualele corectii, nu exista niciun text legislativ care sa impiedice proprietarul sa schimbe destinatia sau sa construiasca pe respectivul spatiu verde”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatie Salvati Bucurestiul.

De asemenea, acesta sustine ca autoritatile locale nu cunosc foarte bine definitia termenului ”utilitate publica” si vor actiona in consecinta. Un exemplu este faptul ca multe primarii au dat autorizatii de construire pentru parca pe spatiile verzi, desi acestea nu sunt o utilitate publica.
Prezenta la dezbatere, deputatul PNL, Lucia Varga, a declarat ca sustine forma initiala a OUG 114/2007, pentru ca, in caz contrar, primariile locale ar avea temei legal sa dea autorizatie de constructie pe spatiul verde.

„Trebuie sa ne gandim daca vrem spatii verzi sau sa construim. S-a vazut clar ca aceste lege a temperat din 2007 si pana acum construirea pe spatiul verde si si-a demonstrat eficienta. Schimband acesta ordonanta riscam sa transformam spatiile verzi in betoane, iar sanatatea noastra sa fie afectata de poluare”, a declarat Lucia Varga. Aceasta a specificat ca lupta care se da acum pentru schimbarea legii este una politica, PNL si UDMR fiind singurele partide care au votat impotriva schimbarii ordonantei.

Chiliman apara ordonanta

Un alt sustinator al ordonantei 114/2007 in formula initiala este si Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care sustine ca noua formulare a legii va da aviz favorabil de constructie pe spatiile verzi, pierdandu-se astfel suprafete importante din parcurile Capitalei.

„Anularea celui mai important text din OUG 114/2007 le va da posibilitatea proprietarilor sa inceapa constructiile si asta asteapta ei de multa vreme. Ce s-a intamplat acum la Comisie nu este ceva intamplator si planuit cu multa grija”, a subliniat Andrei Chiliman.

Primarul Sectorului 1 a recomandat ONG-urilor prezente la dezbatere sa se adreseze direct presedintelui statului Traian Basescu, acuzandu-l pe Ministrul Mediului de complot pentru ca nu a luat o pozitie ferma in privinta ordonantei de cand a fost votata de Comisie.

Modificarea are si sustinatori

Pe de alta parte, Mircea-Ioan Cotosman, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Mediului, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte, ca sustine modificarea ordonantei.

„Nu trebuie sa reinventam roata in Romania, sa facem noi ce nu s-a mai facut. Peste tot in lume veti gasi in parcuri locuri de agrement, restaurante si alte spatii amenajate. Aceasta cred ca ar fi abordarea cea mai buna”, a declarat Cotosman.

Ca raspuns la declaratia lui Cotosman, arhitectul peisagist Valentin Donose a atras atentia ca o constructie intr-un parc nu este cea mai buna varianta. „Cred ca aceste restaurante nu se construiesc de dragul parcului si de cel al amplasamentului unei investitii. Cred ca aceste initiative ar trebuie gandite mult mai bine inainte de a se lua o decizie”, a declarat Donose.

Text de Loredana Pana

Foto: stirileonline.ro

spot_img

Ultimele știri