SOR despre Legea Refacerii Naturii: Parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice

Reprezentanții Societății Ornitologice Române (SOR) spun că, în ciuda votului dat ieri de Parlamentul European pentru Legea Refacerii Naturii și a Pactului Verde al UE, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei Europene. 

ONG-ul apreciază însă că Parlamentul European a votat în favoarea Legii pentru Refacerea Naturii și a Pactului Verde al UE, în ciuda unei campanii de dezinformare fără precedent care a vizat distrugerea legii, condusă de politicieni conservatori și de dreapta și lobby-uri din agricultură și pescuit.

Este o lege care aduce un strop de speranță în vâltoarea de știri negative referitoare la starea de sănătate a naturii: încălzire climatică, colapsul ecosistemelor, speciile de animale și plante în declin rapid, dezastre climatice. Victoria a fost la limită, fapt care arată totuși că există o componentă politică majoră care nu este convinsă de necesitatea unor ținte obligatorii de refacere a ecosistemelor. În această încleștare teribilă a fost distrus articolul care făcea referire la refacerea terenurilor agricole și a turbăriilor. Și nu e puțin, dacă ne gândim că intensificarea agriculturii este presiunea și amenințarea cea mai mare pentru natură la ora actuală. Cei care s-au opus acestei legi amână aplicarea tratamentului curativ pentru un pacient aflat în stare critică și ignoră un truism: fără natură sau intr-o natură puternic degradată nu poate supraviețui nici un om (poate doar Superman, dar nici asta nu e sigur),” a declarat Ciprian Fântână, director de conservare SOR, citat într-un comunicat.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat amendamente bazate pe Abordarea Generală, poziția statelor membre ale UE cu privire la Legea pentru Refacerea Naturii. Potrivit SOR, această abordare generală slăbise deja în mod semnificativ nivelul de ambiție al propunerii legislative, în special pentru obiectivele de restaurare a zonelor marine, a turbăriilor și a pădurilor și prin eliminarea articolului privind accesul la justiție.

Eliminarea articolului propus privind restaurarea terenurilor agricole, care includea restaurarea turbăriilor înseamnă renunțarea la o pârghie esențială pentru creșterea capacității Europei de a capta carbonul și a aborda agricultura intensivă ca principal motor al pierderii biodiversității. Eliminarea articolului care garantează dreptul fundamental de acces la justiție ne expune la mai multe încălcări ale Convenției de la Aarhus (accesul la justiție în chestiuni de mediu) și condiții inegale între statele membre.

În plus, Parlamentul a adoptat un amendament care întârzie punerea în aplicare a legii până când va fi efectuată o evaluare privind securitatea alimentară a Europei – ca răspuns la campania menită să sperie, desfășurată de Partidul Popular European, precum și de grupurile de extremă dreapta.

Alte amendamente negative sunt cel care limitează acțiunile obligatorii de refacere a habitatelor terestre numai în interiorul siturilor Natura 2000 și elimină obligativitatea ca ele să fie realizate până la termene stabilite prin această lege sau cel care elimină obligația de nedeteriorare, prevenirea degradării în continuare a habitatelor.

Textul conține, de asemenea, multe alte derogări și scutiri care îl slăbesc și mai mult.

Votul acesta a fost precedat de o mobilizare puternică a publicului pentru a apăra legea și integritatea Pactului Verde al UE, care a combătut știrile false cu peste un milion de semnături și mesaje de la cetățeni, apeluri repetate de la 6.000 de oameni de știință, de la peste 100 de companii și de la reprezentanți ai societății civile din numeroase domenii, nu doar cele care lucrează pentru natură.

Această versiune a Legii pentru Refacerea Naturii votată de Parlament va fi în următoarea perioadă supusă unui proces de negociere interinstituțională tripartită (Parlament, Comisie, Consiliu), în urma căruia se va ajunge la forma finală.

Mai mult despre Legea Refacerii Naturii aici: UE trebuie să refacă minimum 20% din zonele sale terestre și maritime

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri