Solutiile pentru schimbarile climatice dauneaza populatiilor indigene

Solutiile la scara mare pentru incetinirea incalzirii gobale ameninta, adesea, populatiile indigene care sunt printre cele mai afectate de schimbarile climatice, sustine Universitatea Natiunilor Unite, citata de Reuters.

Plantatiile pentru biocombustibil, constructia barajelor pentru hidrocentrale si masurile pentru protejarea padurilor, unde copacii absorb dioxidul de carbon responsabil pentru incalzirea globala pe masura ce cresc, pot crea conflicte cu pamanturile ancestrale ale populatiilor indigene.

„Productia de biocombustibil, expansiunea energiei regenerabile si alte masuri de diminuare a schimbarilor climatice duc la dezradacinarea populatiilor indigene din multe regiuni”, se arata intr-o declaratie a Universitatii.

„Populatiile indigene acuza o crestere a violarilor drepturilor omului, a relocarilor si a conflictelor cauzate de exproprierea terenurilor ancestrale si a terenurilor pentru plantatiile pentru biocombustibili”, se mai arata in document.

Se pare ca populatia indigena mondiala estimata la 370 de milioane de oameni, de la zona arctica pana in sudul Pacificului, este deja expusa schimbarilor climatice, fiind afectata de inundatii frecvente, secete, desertificari, boli si cresterea nivelului apelor.

„Populatiile indigene nu au facut nimic sa cauzeze schimbarile climatice, iar acum solutiile le cauzeaza lor cele mai multe probleme”, a declarat Victoria Tauli-Corpuz, presedintele Forumului Permanent pe Probleme ale Populatiilor indingene.

Acesta a declarat ca 500.000 de oameni in Filipine sufera din cauza expansiunii plantatiilor pentru biocombustibil. Alte milioane de oameni sunt afectate de aceasta problema in Malaiezia si Indonezia, precum si in Brazilia, unde padurile sunt defrisate pentru a se face loc plantatiilor.

Studiul Universitatii Natiunilor Unite arata ca Ugandan Wildlife Authority a obligat oamenii sa plece din locurile lor in 2002 cand 7.000 de hectare de pamant au fost plantate cu copaci pentru a absorbi gazele cu efect de sera.

Stilul de viata al populatiilor indigene nu a produs niciunul dintre gazele cu efect de sera invinovatite pentru incalzirea globala, provenite din arderea combustibililor fosili in centrale energetice, fabrici si de masini. Pe de alta parte, Statele Unite, cu o populatie de 300 de milioane de oameni, au contribuit cu aproape un sfert la emisiile mondiale.

„Populatii indigene nu au beneficiat, intr-o maniera semnificativa, de fondurile pentru combaterea schimbarilor climatice si nici de schemele de comercializare a emisiilor”, a declarat A.H. Zakri, presedintele Institutului Universitatii Natiunilor Unite pentru Studii Avansate.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri