Solutii Siemens impotriva incalzirii globale

text de Alexandra Kartman

Compania germana Siemens detine in prezent 30.000 de patente pentru solutii de protectie a mediului si conservare a climei. "Exista exemple in fiecare domeniu de productie, transport si consum de energie electrica – de exemplu, in interiorul cladirilor, la iluminat, la aparatele electrocasnice sau in industrie. Siemens dezvolta inovatii tehnologice care ajuta la economisirea energiei si limitarea emisiilor de gaze care influenteaza efectul de sera in lume", a declarat Hermann Requardt, directorul Siemens Corporate Technology si membru in Comitetul Executiv Corporate, in cadrul Summitului Media din Germania, organizat la Erlangen.

2 miliarde de euro pentru investitii = 10 miliarde de tone de CO2 in minus in atmosfera

Cele doua miliarde de euro pe care compania le investeste anual in cercetare si dezvoltare nu au lasat fara rezultate activitatea in acest sector. Astfel, spun reprezentantii Siemens, primele 10 solutii de top, care fac parte din portofoliul companiei, pot reduce nivelul mondial al emisiilor de CO2 legate de tehnologie cu aproximativ 10 miliarde de tone – o cifra care echivaleaza cu 40% din totalul nivelului actual. De asemenea, oficialii Siemens spun ca intentioneaza ca, pana in anul 2011, sa inregistreze o crestere cu 20% a eficientei energetice in fabricile si punctele lor de lucru. Aceasta tinta vine ca o masura de preintampinare a pronosticurilor lansate de economisti, conform carora, reprecusiunile incalzirii globale ar putea afecta cu 5%, pana la 20% produsul intern brut la scara mondiala, in conditiile in care cercetatorii se asteapta ca cererea de energie electrica sa ajunga cu 50% mai mare decat nevoia primara de energie existenta in prezent.
Economie bilateral benefica

"Cea mai buna energie este energia pe care o economisim deoarece economia de energie este singura solutie eficienta pentru limitarea emisiilor de gaze si a efectului de sera. De eficienta folosirii energiei ar beneficia si consumatorii deoarece se reduc atat consumul, cat si costurile", a sintetizat Hermann Requardt.

Directia de actiune pe care o urmeaza compania in strategia de combatere a incalzirii globale este data de intersectarea masurilor de sporire a eficientei energetice in etapele de productie, transport si consum al energiei.

Triunghiul eficientei energetice: productie, transport, utilizare

Pe palierul eficientizarii productiei de energie, reprezentantii Siemens atrag atentia asupra faptului ca, "daca toate centralele electrice ale lumii ar opera la nivelul maxim de eficienta posibil, in acest moment, din punct de vedere tehnologic, emisiile anuale de CO2 s-ar diminua cu 2,5 miliarde de tone, cifra care reprezinta de doua ori si jumatate mai mult decat cantitatea totala de emisii din Germania".

O centrala electrica echipata de Siemens cu tehnologia avansata de ciclu combinat si dotata cu turbina de gaz poate genera o eficienta energetica de 60%, fata de 38%, cat poate economisi o centrala care foloseste ca materie prima carbunele. Planul celor de la Siemens este ca, pana in 2050, sa construiasca anual 20 de astfel de centrale, contribuind astfel lareducerea cu 1,6 miliarde de tone a emisiilor de gaze cu efectde sera.

Prin implicarea companiei in domeniul eficientei in productia energetica, cele 6.300 de turbine eoliene Siemens, care functioneaza la aceasta ora in toata lumea, reduc emisiile anuale de CO2 cu 10 milioane de tone. Cantitatea reducerii de emisii s-ar putea mari de 60 de ori, ajungand la 600 de milioane de tone anual pana in 2050, spun cei de la Siemens.

In plus, 6.000 de gospodarii vor fi alimentate cu energie electrica provenind de la centrala geotermala pe care Siemens o construieste la Unterhaching, langa Munchen. Pe langa energia electrica, centrala geotermala va furniza si apa calda pentru aproape 10.000 de locuitori ai orasului, adica pentru aproximativ jumatate din populatia acestuia.

Alternativa la alternativ

La capitolul eficienta in transportul energiei, compania Siemens foloseste sisteme de transport de curent continuu, reducand nu doar consumul de energie, ci si emisiile de dioxid de carbon, care ar fi fost altfel generate de utilizarea de sistemepe curent alternativ. In India, Siemens construieste o linie de transport de 800 dekilometri, care va scuti atmosfera de aproape 700.000 de tonede CO2 pe an.

Varful eficientei

Economisirea poate atinge standarde si mai avansate daca ne gandim la domeniul extrem de darnic in posibilitati al eficientizarii folosirii propriu-zise a energiei. Subsidiara a companiei Siemens, OSRAM informeaza ca "inlocuirea la nivel mondial a 30% din totalul becurilor conventionale cu tehnologii de economisire a luminii – in gospodarii, in fabrici si in iluminatul public – ar reduce emisiile de CO2 cu 270 de milioanede tone anual".

Mai mult, spun specialistii OSRAM, "economisirea realizata prin intermediul folosirii optimizate a energiei electrice in cladiri – prin cresterea izolatiei si eficientizarea iluminatului, imbunatatirea sistemelor de incalzire, de control climatic si de automatizare a cladirii – ofera perspective si mai spectaculoase: doua miliarde de tone de CO2 pe an".

Avand incheiate contracte pentru eficientizarea consumului energetic a 6.500 de cladiri la nivel international, Siemens a facilitat economisirea a peste 1 miliard de euro si diminuarea cu 2,4 tone a cantitatii de CO2, pe care cladirile l-au eliberat in atmosfera. Multinationala Siemens nu se ocupa doar de nevoile altor companii de a economisi in timp ce protejeaza si mediul. Cu o emisie anuala de CO2 de 4,54 milioane de tone, rezultata in urma consumului de energie electrica si termica, a gazelor industriale si a utilizarii flotei de masini, dar si ca urmare a utilizarii altor mijloace de transport pentru calatoriile de afaceri, Siemens a lansat, in toate punctele sale de lucru, programe care au ca scop cresterea eficientei, din punctul de vedere al consumului de energie, cu 20%, pana in 2011 – o misiune a carei indeplinire merita incurajata si sustinuta.

spot_img

Ultimele știri