Solutii integrate pentru eliminarea deseurilor

Pentru dezvoltarea activitatii de co-procesare a deseurilor la cerintele pietei, Lafarge Ciment România a creat în 2002 compania specializata Eco-Green, care le ofera producatorilor si detinatorilor de deseuri consultanta tehnica de specialitate, oferte flexibile adaptate si analize specifice pentru caracterizarea deseurilor.
Eco-Green dezvolta oportunitatea pe care fabricile de ciment o reprezinta în rezolvarea problemelor de mediu legate de gestionarea deseurilor, oferind solutii adaptate.
„Lafarge Ciment România poate coprocesa o gama larga de deseuri, de la cele industriale si agricole pâna la cele menajere sortate. Co-procesarea se desfasoara în conformitate cu axele strategice ale unei dezvoltari durabile, cadrul legislativ existent, cerintele si adaptarea la necesitatile pietei deseurilor”, arata Iuliana Raiman, manager de comunicare si relatii externe al Eco-Green Com, partenerul Lafarge pentru co-procesarea deseurilor.


Peste 100 de tipuri de deseuri valorificate

Activitatea de co-procesare deseuri a început în cadrul uzinelor Lafarge din România înca din anul 2002 si a continuat sa se dezvolte odata cu cresterea progresiva a cantitatilor anuale de deseuri co-procesate si a ratei de substitutie a combustibililor traditionali cu combustibili alternativi si materiilor prime traditionale cu materii prime alternative.
Uzinele Lafarge Hoghiz si Medgidia detin autorizatii integrate de mediu si sunt abilitate sa co-proceseze peste 100 de tipuri de deseuri industriale, agricole si municipale sortate. Anul trecut, Lafarge Ciment a investit peste un milion de euro în achizitionarea si punerea în functiune, la Uzina Medgidia, a unui schredder (tocator de deseuri) capabil sa dezvolte si sa optimizeze activitatea privind utilizarea deseurilor solide (anvelope, plastic, hartie, carton, cauciuc) ca si combustibili alternativi la fabricarea clincherului de ciment.

Laborator propriu de analize
Pentru gestionarea eficienta si cunoasterea detaliilor privind compozitia deseurilor, Eco-Green a realizat o investitie importanta pentru înfiintarea unui laborator propriu pentru analiza deseurilor. Laboratorul Eco-Green este echipat cu aparate performante, cu ajutorul carora se pot efectua analizele necesare (metale grele, PCB, putere calorifica, punct de inflamabilitate, pH, continut de apa) pentru caracterizarea completa a deseurilor.
Compania detine uzine care utilizeaza integral deseurile în procesul de ardere, substituind total combustibilii traditionali. „Nu este cazul în România, deoarece suntem înca la începutul unui proces care în alte tari are traditie de câtiva zeci de ani, se desfasoara într-o piata aflata la maturitate si care functioneaza în parametri de eficienta si comportament responsabil al tuturor actorilor implicati: generatori, prestatori de servicii, institutii/organizatii de stat si ale societatii civile, firme private”, a explicat Camelia Savoiu, Communication Manager la Lafarge.
Chiar daca nu utilizeaza momentan doar deseuri pentru generarea energiei necesare în procesul de productie, fabricile de ciment Lafarge din România sunt autorizate IPPC si co-proceseaza peste 100 de tipuri de deseuri atât industriale si agricole, cât si municipale sortate. În plus, au fost realizate investitii importante în echipamente specializate pentru manipularea, dozarea, alimentarea, procesarea, analiza deseurilor, precum si monitorizarea emisiilor.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri