Solar Impulse se confruntă cu „momentul adevărului”, în Japonia

Membrii echipei Solar Impulse, care încearcă să zboare în jurul lumii cu ajutorul unui avion alimentat cu energie solară se confruntă cu un „moment al adevărului”, după ce vremea rea i-a ținut blocați în Japonia deja două săptămâni, informează Phys.org.

Solar Impulse 2

„Cu frustrarea crescândă, la două săptămâni după ce Solar Impulse 2 a făcut o aterizare neprevăzută în Nagoya, a fost vital să ne păstrăm mintea limpede privind momentul cel mai bun pentru începerea următoarei etape spre Hawaii”, a declarat Andre Borschberg. „Acest avion e mai mult ca o bijuterie. Nu vrem să îl pierdem din cauza unei decizii proaste. Acesta e momentul adevărului, atât pentru proiect, cât și pentru echipa noastră. Ne dorim să fim precauți și să nu luăm o decizie greșită”, a mai spus pilotul.

Solar Impulse a pornit de la Abu Dhabi la începutul acestui an, încercând să zboare în jurul lumii cu ajutorul unei singure surse de alimentare: energie solară. Dar etapa călătoriei din China spre Hawaii a fost întreruptă de vești proaste. Meteorologii au avertizat că un front rece este în curs de dezvoltare, deasupra Oceanului Pacific.

Borschberg a recunoscut că membrii echipei sunt poate puțin prea nerăbdători să găsească o nouă fereastră de vreme bună, care să le permită să întreprindă lunga călătorie ce le stă înainte. Cu toate acestea, spune pilotul, nu vor să riște, jucându-se cu vremea.

Vremea pare să fi fost favorabilă pentru avionul solar pe parcursul weekendului, iar echipa a plănuit o tentativă de decolare pentru luni dimineața, în timp ce meteorologii vegheau asupra unui zid mare de nori care se mișca dinspre Taiwan spre Alaska.

„Trebuie să zburăm peste acest zid, și singurul mod în care putem face asta cu avionul nostru, e să găsim un loc în care zidul e mult mai mic”, a spus Borschberg.

Dar, deși celelalte condiții meteorologice se anunțau bune, avionul – care are o anvergură a aripilor mai mare decât un jumbo jet, dar cântărește doar 2.3 tone – nu ar ajunge la acel zid până în cea de-a cincea zi a călătoriei spre Hawaii.

„Eu cred că ar trebui să putem să trecem prin acest zid undeva la trei zile după decolare”, a mai spus pilotul, explicând că e foarte dificil pentru meteorologi să prezică cu exactitate starea zidului cu cinci zile înainte.

Solar Impulse 2

Avionul, care are 17,000 de celule solare și baterii reîncărcabile la bord, va zbura aproximativ cinci zile și cinci nopți, în continuu, ca să ajungă în Hawaii. Viteza maximă a acestuia este de 140 de kilometri pe oră.

Aceasta va fi cea de-a opta etapă a călătoriei, și cea mai ambițioasă. Dacă va avea succes, Solar Impulse 2 își va bate recordul de 44 de ore de zbor continuu, stabilit în etapa de la Nanjing, China la Nagoya.

Avionul este succesorul lui Solar Impulse, care a reușit un zbor de 26 de ore în 2010, dovedind că e capabil să stocheze suficientă energie în bateriile de litiu în timpul zilei, ca să poată continua să zboare în timpul nopții.

Cu toate că la început a fost ridiculizat de industria aviatică, acest proiect este acum salutat în întreaga lume, inclusiv de către Ban Ki-moon, șeful ONU.

Mai citește și:

Aripile avionului Solar Impulse 2 au fost deteriorate de vânt

Solar Impulse 2 face o oprire în Japonia din cauza vremii nefavorabile

Solar Impulse 2 va zbura cinci zile și cinci nopți deasupra Pacificului

Solar Impulse 2 se îndreaptă spre coasta chineză

FOTO Solar Impulse 2 a survolat Marea Arabiei

Solar Impulse 2 face ocolul Pământului ca să-i convingă pe industriași că viitorul aparține energiei curate

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri