Soarta biodiversitatii lumii, hotarata in Japonia

O conferinta internationala pe tema biodiversitatii a inceput astazi in Nagoya, Japonia, avand drept scop stabilirea unor tinte strategice pentru reducerea ratei de extinctie a speciilor si a distrugerii mediului, scrie „Earth Times”.

Delegati din 193 de state, lideri de afaceri si organizatii neguvernamentale s-au reunit la Conventia ONU asupra Diversitatii Biologice din cadrul celei de-a zecea Conferinte a Partilor (COP) si pentru a discuta cum sa imparta benefeciile provenite din resursele genetice.

Insa tarile dezvoltate sunt despartite de cele sarace de unele dintre cele mai grave probleme, starnind ingrijorari ca acest lucru ar putea conduce la discutii aprinse ca si in cazul negocierilor climatice.

Participantii la intalnirea ONU de doua saptamani au subliniat ca stabilirea unor obiective pentru protejarea oceanelor si uscatului planetei va fi un lucru foarte dificil.

Doar mai putin de 1% din suprafata apelor globului si circa 12% din cea terestra sunt protejate in prezent, potrivit ONU. Zonele protejate bine administrate ajuta la conservarea ecosistemelor, care la randul lor ajuta oamenii sa se mentina sanatosi, au membrii ONG-urilor prezenti la conferinta. Aceste zone actioneaza si ca bariere naturale impotriva schimbarilor climatice si a saraciei.

Prin urmare, tarile lumii trebuie sa ridice tintele de protejare a zonelor de apa si uscat de pe Terra la 15%, respectiv 25%, au aratat specialistii in conservare din cadrul organizatiei americane Conservation International.

In 2002, guvernele lumii au decis sa reduca „semnificativ” rata pierderii biodiversitatii, pana in 2010 pentru a combate saracia si extinctia vietii pe pamant, insa nu au reusit sa atinga aceasta tinta.

„Este evident ca omenirea a dat gres in incercarea de a-si indeplini obiectivul”, a declarat Jochen Flasbarth, presedintele agentiei de mediu Gernab si al conferintei COP9 din 2008. „Inca mai pierdem din diversitatea naturla, bogatia si frumusetea planetei noastre”, a continuat acesta.

Discutiile la nivel inalt sunt programate pentru zilele de 27 si 29 octombrie cand ministrii tarilor participante la summit vor finaliza negocierile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri