Smulgerea aripioarelor de rechin, condamnata prin lege de UE

Pe pescadoare exista obiceiul ca rechinilor prinsi in navoade sa li se taie aripioarele iar, apoi, sa fie aruncati, mutilati, in mare.

Practica a fost calificata drept „inspaimantatoare” de Comisia Europeana care a propus interzicerea acestei cruzimi, mai ales ca multi dintre rechini raman inca in viata dupa ce le sunt smulse aripioarele.

Masura este menita sa protejeze populatiile de rechini care se afla pe cale de disparitie, in jur de 30 de subspecii, mai ales in situatia in care cererea de aripioare este foarte mare, pentru supa de rechin, socotita delicatesa in tarile asiatice.

„Intentionam sa eradicam practica ingrozitoare a smulgerii aripioarelor rechinilor si sa le asiguram acestor vietuitoare protectie”, a declarat Maria Damanaki, comisar european pe teme de pescuit.

Noua legislatie prevede ca navele care pescuiesc in apele UE, cat si navele UE care isi intind navoadele in apele internationale sa aiba obligatia „sa debarce rechinii cu aripioarele atasate de corp in acelasi port”.

Pescarii aveau pana acum posibilitatea debarce carcasele de rechin si aripioarele in porturi diferite, ceea ce deschidea cu lejeritate poarta fraudelor. Interdictia UE vizeaza in special flotele spaniole si portugheze, care pescuiesc in toate apele lumii, a subliniat CE, cat si pescarii francezi, germani si britanici.

„Propunerea Comisiei constituie o etapa pozitiva pentru protectia rechinilor, mai ales ca statele UE, in special Spania, reprezinta principalii furnizori de aripioare de rechin pentru Asia”, mai ales in Oceanul Atlantic, sustine organizatia de protectie a animalelor, Shark Alliance.

In Asia, campania lansata de ONG-uri a ajutat totusi la schimbarea obiceiurilor culinare, unele hoteluri de lux retragand deja de pe lista de bucate supa de rechin.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: 25.000 de specii de animale si plante devin subiect de legenda?
Rechinii sunt tot mai amenintati cu extinctia
Rechinii albi, mai periclitati decat tigrii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri