“Capsunile nu cresc in lazi” a avertizat europarlamentarul Daciana Sarbu, organizatoarea seminarului “Precaritatea mainii de lucru sezoniere si agricultura industriala” desfasurat la Parlamentul European din Bruxelles.
Problema muncitorilor sezonieri din Europa, considera Sarbu, se manifesta pe trei planuri: drepturile muncitorilor, sanatatea si siguranta la locul de munca si mediul inconjurator. Problemele de mediu pe care le intalnesc muncitorii sezonieri sunt monocultura, degradarea solului, practicarea unei agriculturi industriale pe suprafete mari si folosirea pesticidelor si a altor substante daunatoare atat sanatatii lucratorilor, cat si a consumatorilor.
Solutia la aceste probleme subliniate si de presedintele Confederatiei Taranilor din Franta, Nicolas Duntze, consta in organizarea unor sindicate ale taranilor proprietari si muncitorilor agricoli unite la nivel european. Noua politica europeana privind agricultura va trebui sa aiba in vedere teritoriul si nu profitul imediat al unor companii. Concentrarea exploatarilor agricole si distributiei fructelor, legumelor si carnii in mainile a foarte putini proprietari sau companii de productie agricola a dus deja in Europa de Vest si duc in Europa de Est, in special in Romania si Polonia, la disparitia rapida a paturii taranesti.
Duntze considera ca dincolo de problemele sociale, cele ma mari probleme sunt cele de mediu si anume degradarea solului, distrugerea comunitatilor si implicit a biodiversitatii locale si nu in ultimul rand desertificarea cauzata de monoculturi.
Participantii la seminar considera unanim toti acesti factori ca fiind generatori de imigratie fortata, cauzata de asaltul marilor companii asupra comunitatilor rurale.
Diego Canamero, liderul sindicatului lucratorilor agricoli din Andalusia, Spania, a declarat ca atat oamenii cat si pamantul au devenit instrumente pentru companii. Cand rentabilitatea unor produse (marketing) o cere natura este fortata prin politici agricole gresite sa arunce pe piata produsele cerute de consumatori. Contractele muncitorilor sezonieri ajung sa se reduca la 13 zile pe luna, fapt care genereaza o disponibilitate maxima a lucratorilor, dar si o teribila saracire a acestora.
Comisia Europeana lucreaza in acest moment la elaborarea unei directive dedicate special mainii de lucru sezoniere in Europa.