Autoritatile publice vor avea la dispozitie, peste 2 saptamani, site-ul achizitiiecologice.ro, prima baza de date publice de produse si servicii verzi.
Site-ul este realizat de Ministerul Mediului, in cooperare cu firma de AEA Mediu Consulting si are la baza un studiu de piata cu privire la produsele si serviciile existente in Romania care indeplinesc criterii ecologice.
Baza de date va putea fi folosita de autoritatile publice, incurajate sa-si orienteze achizitiile catre produse si servicii sustenabile. ”Site-ul va contine informatii despre categoriile de produse ecologice existente pe piata europeana si pe cea din Romania, criteriile de analiza si modele de caiete de sarcini pentru achizitia publica a acestora”, a declarat Iulia Degeratu, coordonator al proiectului Eco-Emerge, derulat de Ministerul Mediului.
Achizitiile publice ecologice presupun produse si servicii cu performanta mare din punctul de vedere al protectiei mediului si luarea in considerare a impactului de mediu al achizitiilor din sectorul public. De asemenea, ele implica cumpararea in functie de nevoi si evitarea risipei.
Economisirea resurselor
Autoritatile publice din Uniunea Europeana cheltuiesc aproximativ 1.500 miliarde euro pe an pentru achizitionarea de produse si servicii, ceea ce este echivalentul a 16% din Produsul Intern Brut. De la construirea de cladiri eficiente din punct de vedere energetic pana la cumpararea de vehicule cu emisii scazute, de la achizitionarea de alimente organice pana la instalarea de toalete cu consum scazut de apa, achizitiile publice pot avea un impact semnificativ in orientarea pietei catre durabilitate.
Comisia Europeana a cofinantat un proiect de cercetare numit RELIEF, pentru a evalua potentialele beneficii pentru mediu ale achizitiilor publice ecologice in UE.
Studiul arata ca daca toate autoritatile publice ar cumpara electricitate care provine din surse regenerabile, s-ar economisi peste 60 de milioane de tone de CO2 eq (echivalent) in fiecare an. Aceasta cifra este egala cu 18% din angajamentele UE sub protocolul de la Kyoto de a reduce emisiile de CO2 cu 340 milioane tone.
Pe de alta parte, daca toate autoritatile publice ale UE ar achizitiona si utiliza calculatoare mai eficiente din punct de vedere energetic, determinand astfel intreaga piata sa le urmeze exemplul, ar reduce facturile de electricitate si emisiile de gaze cu efect de sera in Europa cu peste 8 milioane tone de CO2 eq.
Mai mult, daca toate autoritatile ar opta pentru toalete si robinete eficiente pentru cladirile lor, aceasta ar duce la o reducere a consumului de apa cu 200 milioane de tone (echivalentul a 0,6% din consumul casnic total in UE).
Cititi si:
Consiliere pentru achizitiile publice ecologice