Sistemul privind trasabilitatea deșeurilor transfrontaliere în România a intrat în vigoare

Sistemul de trasabilitate a deșeurilor transfrontaliere, care este un proiect-pilot la nivelul UE, a intrat în vigoare de la 1 iulie, a anuțat ministrul mediului, apelor și pădurilor Tánczos Barna.

„Sistemul este dezvoltat de Administrația Fondului pentru Mediu, în colaborare cu Garda Națională de Mediu și presupune înrolarea tuturor companiilor care dețin capacități de reciclare în acest sistem informatic, corelarea capacității de reciclare cu cantitățile de deșeuri aduse în țară din alte state, anunțarea cu 24 de ore înainte de apariția la graniță a fiecărui transport, recepția în 48 de ore de la trecerea frontierei a cantităților la destinație.

Potrivit ministrului, ulterior, aceste cantități vor fi corelate cu capacitatea de reciclare și transformate în materie primă pentru industrie, indiferent dacă vorbim de feroase, neferoase, plastic, componente de calculatoare sau alte bunuri.

„Eu sper ca acest sistem informatic de trasabilitate a deșeurilor din țara noastră să contribuie și la dezvoltarea acelui sistem european, pentru că este un proiect-pilot și cu siguranță, experiența va ajuta foarte mult la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Tánczos Barna.

De asemenea, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a anunțat că numărul final de puncte de trecere a frontierei pentru deșeurile care intră în România a fost stabilit la 19.

„Inițial, am propus limitarea la 15 a numărului de puncte de trecere a frontierei. În urma consultării publice, suntem la 19 puncte de trecere a frontierei pentru că anumite bunuri, de exemplu feroasele veneau pe cale feroviară și aveau rute bine stabilite. În toate aceste puncte de trecere a frontierei, vom asigura verificarea fiecărui transport anunțat prin sistemul informatic, prin comisarii Gărzii de Mediu. Niciun transport anunțat nu va intra în țară fără o verificare prealabilă”, a declarat ministrul mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri