Sistemul Garanție-Returnare. Cum putem evita eșecul în implementare

„Sistemul Garanție-Returnare. Cum putem evita eșecul în implementare” este evenimentul care deschide seria conferințelor Green Report în 2022. Conferința va fi transmisă online atât pe site-ul Green Report, cât și pe pagina de facebook a publicației. Evenimentul este programat pentru miercuri, 9 februarie, în intervalul 10:00 – 12:00.

Guvernul a aprobat în luna octombrie a anului trecut Hotărârea de Guvern privind Sistemul Garanție-Returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR), ce prevede o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată.Cu toate acestea, deși HG este o parte importantă a fundaţiei sistemului aceasta nu este suficientă.

Este nevoie de un pachet legislativ complet care să includă modificări în legislația primară de mediu, clarificări în legislația fiscală în ceea ce privește regimul aplicabil garanției, precum și modificări în legislația terțiară care să include condițiile de licențiere pentru operatorul Sistemului Garanție – Returnare.

Conform Sistemului Garanție-Returnare, cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie 2022.

Astfel, a rămas mai puțin de un an până la ținta asumată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de a implementa Sistemul de Garanție-Returnare, un proiect complex, care necesită construirea unei infrastructuri naționale și unice de colectare, precum și implicarea mai multor industrii. Multe organisme implicate direct în implementarea acestui sistem susțin că data limită este prea scurtă și dacă lucrurile nu încep să se întâmple mai rapid, există riscul ca aceasta să fie depășită sau sistemul să fie implementat prost sau ineficient.

Obiectivele conferinței

 Alături de reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului de Finanțe, ai producătorilor, reciclatorilor și retailerilor mari și mici, precum și ai societății civile vom veni cu răspunsuri la cele mai presante întrebări precum:

  • Care este probabilitatea ca termenul limită să fie depășit și care ar putea fi repercusiunile la nivel național?
  • Ce se schimbă în implementarea și funcționarea SGR odată cu intrarea statului în acționariatul operatorului de sistem?
  • Care sunt pașii pentru operaționalizarea efectivă a sistemului?
  • Cum ne asigurăm că sistemul nu va putea fi fraudat?

spot_img

Ultimele știri