Sistemul energetic al Oradiei, selectat de Ministerul Mediului

Municipiul Oradea a fost selectat de Ministerul Mediului pentru finantarea europeana a unui proiect integrat privind retehnologizarea centralei termice si trecerea pe apa geotermala, dar si a intregului sistem de distributie si transport ale energiei termice din oras, a declarat, marti, primarul Ilie Bolojan, citat de Agerpres.

‘Este un succes deosebit. Multumesc Directiei de Dezvoltare si tuturor celor care au lucrat de anul trecut la acest proiect important, a carui finantare europeana avem speranta si increderea ca o vom accesa’, a subliniat primarul Bolojan. Municipiul Oradea a fost selectat de Ministerul Mediului dintre cele cinci orase care vor beneficia de asistenta tehnica in vederea pregatirii unui proiect de investitii pentru finantare din Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013.

Este vorba de programul de reabilitare a retelelor de transport al energiei termice in municipiu si reabilitarea CET-ului, in cuantum de peste 60 de milioane de euro. O prima intalnire intre reprezentantii municipalitatii, ai celorlalte autoritati locale selectate si ai Ministerului Mediului va avea loc in data de 6 aprilie, la Bucuresti. Deoarece sistemul de producere a energiei termice in oras este vechi de peste 40 de ani, functioneaza pe actionare mecanica, mai mult manuala, si produce pierderi pe traseu de aproape 35-40%, primaria Oradea a initiat un proiect amplu de modernizare a intregului sistem de producere, transport si distributie ale energiei termice in municipiu, utilizand ca sursa principala apa geotermala.

Proiectul vizeaza retehnologizarea centralei electrotermice, a unitatii de productie de la SC Electrocentrale SA, reabilitarea a trei magistrale din municipiu, in lungime totala de 19,1 kilometri, a celor 114 puncte termice, precum si a retelelor secundare care sunt racordate la magistrale. Avantajele se vor regasi in costul mic al gigacaloriei, pierderile actuale din sistemul de transport si distributie vor fi reduse la minim 5%, maxim 10 %, si nu va mai exista perspectiva cresterii pretului gigacaloriei, care, cel putin, va fi stopat. Proiectul a fost depus la Ministerul Mediului, urmand sa fie finantat prin Programul Operational Sectorial – Mediu, suma necesara fiind alocata in intregime de Comisia Europeana.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri