Secretarul general al ONU le solicită statelor să declare „stare de urgenţă climatică”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a solicitat liderilor politici din toate țările să declare „stare de urgenţă climatică”, pentru a evita ca încălzirea globală să ajungă la un nivel catastrofal. Discursul său a avut loc sâmbătă la deschiderea unui summit dedicat climei care marchează aniversarea a cinci ani de când a fost semnat Acordul de la Paris, potrivit Reuters.

Summit-ul vizează consolidarea unui momentum pentru Acordul de la Paris, susținut în ultimele luni de angajamentul reînnoit din partea Chinei și de perspectiva ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să readucă Statele Unite în pact.

Cu toate acestea, zecile de lideri care au vorbit au oferit mai ales modificări la angajamentele existente sau la promisiunile unor mișcări mai îndrăznețe înainte de discuțiile cruciale de la Glasgow la sfârșitul anului 2021, mai degrabă decât descoperirea unor noi politici de accelerare a sfârșitului erei combustibililor fosili.

„Poate cineva să mai respingă faptul că ne confruntăm cu o urgenţă dramatică? Din acest motiv, azi, lansez un apel către toţi liderii de pretutindeni să declare Stare de Urgenţă Climatică în ţările lor până când se va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Guterres prin videoconferinţă.

Antonio Guterres a mai susţinut că pachetele de reconstrucţie economică lansate de la începutul pandemiei cu noul coronavirus reprezintă o oportunitate pentru a accelera tranziţia spre un viitor cu niveluri mici ale poluării cu carbon, dar a avertizat că această tranziţie nu se produce suficient de rapid.

„Deocamdată membrii G20 cheltuiesc cu 50% mai mult sub forma de stimuli şi pachete de salvare oferite unor sectoare legate de producţia şi consumul de combustibili fosili, decât pentru a trece la energie nepoluantă. Acest lucru este inacceptabil. Trilioanele de dolari necesare pentru reconstrucţia post-Covid sunt bani pe care noi îi împrumutăm de la generaţiile viitoare. Nu putem folosi aceste resurse pentru politici care să lase pe umerii generaţiilor viitoare un munte de datorii şi o planetă distrusă”, a susţinut secretarul general al ONU.

Marea Britanie, care găzduiește summitul, și-a asumat unul dintre cele mai clare noi angajamente, anunțând vineri  că va opri sprijinul direct al guvernului pentru proiectele de combustibili fosili din afara țării.

Activiștii au salutat măsura care pune presiune asupra altor economii G7 pentru a restricționa sprijinul oferit companiilor de petrol și gaze.

Angajamentele reînnoite de a sprijini Acordul de la Paris din țări precum India, Germania și Franța au fost întâmpinate mai puțin din punct de vedere al substanței și mai mult pentru păstrarea vie a speranțelor de acțiune mai rapidă pentru a răspunde provocării monumentale de reducere la jumătate a emisiilor globale până în 2030, în conformitate cu acordul de la Paris.

Citește și:

România, locul 30 din 57 de țări în Indexul de performanță al schimbărilor climatice
McKinsey & Company: Nivelul zero de emisii nete poate fi realizat, în UE, cu un cost net zero, până în 2050
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri