Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Seceta, combatuta picatura cu picatura

Europa ar trebui sa se pregateasca de seceta si inundatii in serie, toate aceste fenomene purtand pecetea schimbarilor climatice. Si resursele de apa ale tarii noastre sunt destul de sarace si neuniform distribuite, iar o criza a apei risca sa compromita si dezvoltarea economiei romanesti, alaturi de alte economii ale lumii.

Israelul insa, un tinut desertic, a reusit sa invinga de multa vreme seceta printr-o tehnologie simpla, irigatia prin picurare, iar acest procedeu ar putea sa dea roade si pe terenurile agricole ocolite de precipitatii din alte colturi ale Pamantului.

Alerta  legata de seceta, cat si de urmarile ei a fost data chiar de Grupul interguvernamental de experti al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privind evolutia climatului (GIEC), ai carui membri sustin ca metodele actuale de gestionare a apei risca sa nu fie tocmai cele mai nimerite.

Climatologul polonez Zbigniew Kundzewicz, autorul partii privind resursele de apa, din raportul GIEC, crede ca sudul Europei ar urma sa fie mai afectat de seceta decat nordul continentului, inregistrandu-se deja o frecventa mai mare a temperaturilor ridicate, cat si perioade de seceta mai indelungate in tarile sud-europene.

Sudul Romaniei, amenintat de uscaciune

Teoria este sustinuta si de climatologii romani, care afirma ca incalzirea climei, fenomen unanim acceptat de comunitatea stiintifica internationala, are un impact negativ, in special asupra culturilor agricole, prin amplificarea secetei, a desertificarii sau a aridizarii.
In Romania, teritoriul cu risc ridicat fata de fenomenul de seceta pedologica excesiva si prelungita, cu o tendinta crescuta de aridizare si chiar desertificare, cuprinde sudul Olteniei, al Munteniei si al Moldovei, Baraganul si Dobrogea.

“Seceta si fenomenele asociate acesteia, respectiv aridizarea si desertificarea, reprezinta, dupa poluare, a doua mare problema cu care se confrunta omenirea, in momentul de fata afectand toate regiunile globului pamantesc. Semnificativ este insa faptul ca tara noastra se confrunta deja cu seceta, inundatii, valuri de caldura sau de frig, care produc pierderi importante in toate sectoarele economice”, spune Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Dupa 2090, seceta prelungita

In tara noastra, fenomenele de aridizare si desertificare s-au declansat, in principal, din cauza secetei, precum si a efectelor produse de incalzirea climei, respectiv reducerea semnificativa a cantitatilor de precipitatii sau lipsa acestora pe o perioada lunga de timp.

La acestea se adauga si defrisarea masiva a padurilor, distrugerea perdelelor forestiere de protectie sau lucrari agricole necorespunzatoare, iar “datele statistice arata faptul ca, in tara noastra, dintre cele 14,7 milioane de hectare de teren agricol, sunt afectate de seceta, pe perioade lungi si in ani consecutivi, sapte milioane de hectare”, explica agrometeorologul Elena Mateescu.

“Pentru perioada 2090-2099, peste 90% din modelele climatice proiecteaza in Romania perioade de seceta pronuntata, in special in sudul si sud-estul tarii. In aceste conditii, este posibila extinderea suprafetelor agricole cu deficite anuale de precipitatii, precum si accentuarea intensitatii acestora prin cresterea claselor excesiv secetoase in zonele cunoscute astazi ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta pedologica, respectiv zona de sud si sud-est a tarii. Descresterea resurselor de apa, in special in zonele deficitare, va accentua consecintele lipsei de apa, atat la nivel global, cat si regio-nal, efectele fiind amplificate de poluare si tehnologii necorespunzatoare”, avertizeaza Elena Mateescu.

ANAR: "Avem resurse sarace de apa"

Romania are resurse de apa relativ sarace si distribuite in mod neregulat, ele fiind constituite din apele de suprafata, rauri, lacuri, fluviul Dunarea si ape subterane.

In plus, potrivit directorului general al Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), Dávid Csaba, resursele de apa nu sunt in totalitate utilizabile. De aceea, spre deosebire de tarile din Europa de Vest si de Nord, lipsa unor resurse suficiente de apa risca sa limiteze dezvoltarea economiei romanesti, daca nu este promovata o politica stricta de utilizare rationala a apelor de catre factorii responsabili.

Pentru a mari insa resursele de apa utilizabile ale Romaniei, ANAR ia masuri de regularizare a debitelor prin lacuri de acumulare, care sa retina debitele excendentare in perioadele ploioase, pentru a le face disponibile in perioadele secetoase.

“Administratia Nationala «Apele Romane», in calitate de administrator al resurselor de apa, realizeaza anual raportul de monitoring al resurselor de apa. In conformitate cu prevederile europene, ANAR monitorizeaza sase subsisteme: rauri, lacuri naturale si artificiale, ape subterane, ape tranzitorii, ape costiere si ape uzate. Totalul cursurilor de apa din tara noastra este de 78.905 kilometri, iar resursele de apa ale Romaniei insumeaza, teoretic, 134,6 miliarde de metri cubi, fiind constituite din apele de suprafata, rauri, lacuri, fluviul Dunarea si ape subterane, din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este de circa 40 de miliarde de metri cubi. Resursele endogene specifice, raportate la populatie, sunt de 1.894 m³/an/loc, Romania fiind una dintre tarile cu cele mai scazute resurse de apa din Europa”, sustine directorul general al ANAR, Dávid Csaba.

Depindem si de apa din alte tari

Daca se iau in considerare si resursele de apa exogene, care reprezinta aportul raurilor care se formeaza pe teritoriul altor tari si intra apoi pe teritoriul tarii noastre, in cazul Romaniei, Dunarea si cursurile de apa din bazinul Siretului Superior, resursele totale de apa ale tarii noastre se ridica la 212 km³/an.

De aceea, Romania depinde in foarte mare parte de resursele de apa ce vin din alte tari, din amonte, iar aceste resurse nu sunt in totalitate utilizabile.
Spre deosebire de tarile din Europa de Vest si de Nord, lipsa unor resurse suficiente de apa, in Romania, risca sa devina un factor care limiteaza dezvoltarea economica, daca nu este promovata o politica stricta de utilizare rationala a apelor.

Conform studiilor realizate de Institutul International pentru Managementul Apei, Romania nu face parte dintre tarile cu un posibil deficit al resursei de apa in anul 2025.

Totusi, distribuirea neuniforma a resur-selor de apa si schimbarile climatice tot mai evidente in ultimul timp pot conduce, in conformitate cu estimarile Joint
Research Centre pentru Romania, la aparitia unor zone influentate de seceta in vestul, sudul si estul tarii.
La aceleasi concluzii au ajuns si studiile elaborate de Administratia Nationala „Apele Romane” prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, si anume ca nu exista deficite de apa la nivelul tarii pentru intervalul 2010-2020, dar exista insa cateva sectiuni deficitare in bazinele hidrografice Arges-Vedea, Jiu, Prut- Barlad si in zone din Podisul Transilvaniei.

ANAR, planuri de restrictii la apa

„Cu toate acestea, nu putem vorbi despre regiuni vulnerabile in fata unei «crize» a apei. ANAR are planuri de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare pentru toate bazinele hidrografice, insumand intregul teritoriu al Romaniei. De asemenea, Administratiile Bazinale de Apa aplica prevederile Planurilor de restrictii la utilizatorii de apa. Rezultatele cercetarilor efectuate privind impactul schimbarilor climatice asupra resurselor de apa implica dezvoltarea, pe termen lung, de noi criterii si tehnici de proiectare a barajelor si a constructiilor, care sa faca sistemele de gospodarire a apelor mai putin sensibile la modificarile regimului hidrologic, cauzate de impactul variabilitatii si schimbarilor climatice. In acelasi timp, s-a demonstrat necesitatea construirii de noi infrastructuri de gospodarire a apelor pentru a transforma resursele hidrologice in resurse social-economice, in conditiile conservarii biodiversitatii florei si faunei acvatice”, a mai spus David Csaba.

Terenuri aride, pe o treime din glob

Pe plan mondial, conform datelor prezentate de Conventia Natiunilor Unite pen-tru Combaterea Desertificarii, o treime din suprafata globului este reprezentata de terenurile aride.

Zonele uscate acopera 40% din suprafata terestra, acestea fiind locuite de circa 15% din populatia globului (1 miliard de locuitori). Se estimeaza ca aproximativ 25% din suprafata uscatului este afectata de diverse procese de degradare a terenului, iar desertificarea se manifesta pe 47% din suprafata terenurilor agricole.

Suprafetele afectate de desertificare ocupa 36% din suprafata Africii, 25,4% din America Centrala si de Nord, restul regasindu-se in Europa si Australia.
In total, la nivel global, sunt afectate peste 110 tari de pe toate continentele, pagubele anuale determinate de aceste fenomene fiind evaluate la aproximativ 42 de miliarde de euro anual, potrivit datelor oferite de ANM.

Picuratoarele fac din desert oaza

Lipsa resurselor naturale de apa este o realitate permanenta in Israel, dar, in ciuda precipitatiilor foarte scazute si a zonelor intinse de desert, aceasta tara a devenit un important furnizor mondial de solutii inteligente, destinate irigatiilor in agricultura. Israelienii au un deosebit respect pentru apa, care nu este lasata sa curga fara rost, iar apa menajera este colectata, dupa filtrare, in rezervoare si refolosita la irigatii, pentru culturile de camp, picatura cu picatura.
Metoda de irigare cu picatura, prin care este udata radacina plantei, si nu solul, inventata de israelianul Simcha Blass, care a pus bazele companiei Netafim, a permis Israelului sa dezvolte o agricultura mai performanta decat a multor state, unde pa-mantul este roditor si ploaia nu lipseste.

Consumul de apa, redus de picatura cu 70%

Prin sistemul de irigatii cu picatura, consumul de apa este redus, in Israel, cu 70%, iar recoltele, de multe ori, se dubleaza, plantele beneficiind de un ambient si o umiditate optime. Superioritatea sistemului prin picurare consta in faptul ca apa este directionata cu precizie spre radacina plantei, cu un consum substantial mai redus decat in cazul udarii traditionale.

In kibbutz-ul Hatzerim, aflat in mijlocul desertului israelian Negev, a fost infiintata, in urma cu peste 45 de ani, compania Netafim, care produce, dupa o tehnologie proprie, picuratoare de mai multe tipuri folosite in irigatii. Fabrica, inconjurata de palmieri si de tot soiul de flori exotice, a fost infiintata in 1965 de catre inginerul israelian Simcha Blass.

Picuratoarele, impartite in mai multe clase, se incorporeaza in conducte din plastic atat subterane, cat si de suprafata. Prin aceste conducte se distribuie apa, care poate fi stocata in rezervoare amplasate pe terenurile agricole, iar, prin utilizarea unei presiuni scazute, picaturile ajung la radacina plantelor atat cat aceasta are nevoie sa se dezvolte.

Societati israeliene, prezente si in Romania

„Produsele companiei Netafim incorporeaza tehnologii si practici avansate de conservare a apei pentru irigatii. Apa curge direct la radacina plantei, prin picurare, iar acest procedeu optimizeaza consumul, mentine sanatatea culturilor si previne alunecarile de teren”, spune Naty Barak, directorul sectorului Dezvoltare Durabila din compania Netafim, Israel.

In fabrica din desertul Negev lucreaza in jur de 2.500 de angajati, majoritatea locuiesc in kibbutz, iar picuratoarele din plastic pe care le mesteresc, cu dimensiuni de cativa centimetri, reprezinta secretul sistemelor de irigatii cu picatura.

Odis, Nirosoft, Aqwise, Arkal sau Amiad sunt cateva dintre societatile israeliene din domeniul tehnologiilor apei, prezente si in in Romania, direct, prin parteneri sau prin distribuitori locali, si ofera o gama larga de solutii in acest sector.

Compania NaanDanJain si-a deschis o filiala in Romania si ofera solutii variate in domeniul irigatiilor, iar Netafim, cunoscuta societate israeliana care incorporeaza tehnologii si practici avansate de conservare a apei pentru irigatii, are, de asemenea, o sucursala in tara noastra.

Agricultura ecologica in desert

Compania israeliana dezvolta si sisteme de irigatii cu picatura pentru agricultura bio. Prin acest sistem este mentinut echilibrul optim intre apa, planta si sol, protejate fiind, in acest fel, si ecosistemele.

La baza acestui sistem de irigatii sta conceptul de nutritie biologica a plantelor care presupune utilizarea ingrasamintelor ecologice lichide, introduse in sistemele de irigatii cu picatura.

Astfel, se asigura o irigare ecologica a plantelor, se activeaza compostul ca principala sursa de substante nutritive, se economiseste apa si se asigura o nutritie optima a plantei. Prin acest procedeu, culturile se dezvolta fara sa mai fie folosite erbicide sau pesticide, conditie esentiala pentru agricultura ecologica.

India, bumbac cu ajutorul picaturii

Daca o parte a tarii noastre tinde sa se transforme intr-un tinut saharian si productia la hectar scade, afectand pana si pietele europene, alte tari, cum este India, de exemplu, au aplicat lectia israeliana si au atins astfel performanta economica.

In districtul Warangal din India, Netafim are un parteneriat pe sisteme de irigatii cu picatura pentru plantatiile de bumbac inca din 2004.
Odata ce au agreat sistemul de irigatii cu picatura, indienii din Warangal au inceput sa obtina un randament crescut, care presupune o recolta aproape dubla la hectar, de sase tone fata de 3,2 tone la hectar, in urma irigatiilor conventionale.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si:

Ion Ariton: Sursele regenerabile, cheia Romaniei pentru un mix energetic echilibrat

Investitorii in  microhidrocentrale, obligati sa garanteze realizarea proiectelor

Energia din apa si rolul ei in viitoarea piata energetica

39 de milioane de euro pentru canalizarea Capitalei

Statia de epurare Glina va functiona din aceasta vara

Criza apei, grabita de poluare si risipa

Unde se duc apele uzate cand se duc

spot_img

Ultimele știri