Greenpeace Romania lanseaza, in cadrul campaniei de eficienta energetica, Ghidul Hipermarketurilor Verzi. Acest ghid ierarhizeaza hipermarketurile din tara noastra in functie de importanta pe care acestea o acorda incalzirii globale si implicit reducerii emisiilor de dioxid de carbon (CO2), prin politica pe care o au pentru eliminarea becurilor cu incandescenta de pe piata. VEZI GHID
La solicitarea Greenpeace Romania de a elimina de pe piata becurile cu incandescenta intr-un termen cat mai scurt, hipermarketurile au raspuns diferit. Ikea a anuntat eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta incepand cu luna septembrie 2009, Plus a stabilit ca termen luna august 2010 iar Auchan, Cora si Selgros Cash&Carry vor vinde doar becuri economice incepand cu anul 2011.
La polul opus se afla Metro, care a declarat ca nu va elimina de pe piata becurile cu incandescenta decat in situatia adoptarii unor prevederi legale care sa solicite acest lucru. De asemenea, hipermarketurile: Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Gima, Hornbach, La Fourmi, Mega Image, Penny XXL nu au furnizat niciun raspuns oficial la repetatele solicitari venite din partea Greenpeace Romania.
Acest lucru indica superficialitatea cu care aceste hipermarketuri trateaza atat problema incalzirii globale, cat si solicitarile oficiale venite din partea unei organizatii, care au ramas fara raspuns pana in ziua de azi.
Aceeasi solicitare de eliminare a becurilor cu incandescenta de pe piata a fost adresata de organizatia Greenpeace hipermarketurilor din mai multe tari. Cea mai mare receptivitate au avut-o tarile din vestul Europei, in special cele din Marea Britanie, unde nu mai putin de 13 hipermarketuri au anuntat eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta in intervalul 2009-2011.
Pentru a produce aceeasi cantitate de lumina, becurile cu incandescenta consuma cu 80% mai multa energie comparativ cu becurile economice.
Problema incalzirii globale devine din ce in ce mai serioasa. Agentia Internationala a Energiei (IEA) estimeaza ca energia globala consumata se va dubla pana in anul 2050. Aceasta inseamna din ce in ce mai multi combustibili fosili consumati, care vor genera cresteri enorme de CO2. Daca nu intervenim in acest proces, temperatura medie globala va creste cu pana la 5 grade C in timpul acestui secol, generand iesirea de sub control a schimbarilor climatice. Pentru a preveni acest lucru, cresterea temperaturii medii globale nu trebuie sa depaseasca 2 grade C. Acest lucru este posibil doar prin reducerea emisiilor de CO2 cu 50% pana in anul 2050.