„Școala Zero Waste“ este un concurs național de educație ecologică și colectare selectivă destinat tuturor școlilor din învățământul primar și gimnazial din România.
Ideea școlii Zero Waste le-a venit celor de la Asociația EcoStuff în 2013, când, spun ei, puține școli aveau programe extinse sau permanente de educație ecologică.
„Dacă dorim să ne îndreptăm către o lume curată și sănătoasă, „O Lume cu Zero Deșeuri”, componenta educațională este o soluție evidentă, organizarea de sesiuni de training și workshopuri de educație ecologică pentru elevi devenind o necesitate. Pentru a face procesul de învățare mai atractiv am introdus competiția”, scriu ei pe site.
Ideea competiției este ca fiecare școală înscrisă în program să acumuleze cât mai multe puncte din organizarea a cat mai multor acțiuni educaționale (atât pentru ei, cât mai ales pentru ceilalți elevi din școală și pentru comunitatea locală) și din colectarea selectivă a cât mai multor deșeuri reciclabile.
Prima ediție a avut loc la nivelul județului Timiș. La aceasta, au participat peste 6.300 de elevi, care au colectat peste 64 de tone de deșeuri reciclabile.
Ediția din 2017 a concursului a pus accent pe conceptul „think global, act local”, care a însemnat găsirea de soluții pe care le pot aplica fiecare dintre elevii participanți pentru a-și reduce amprenta de carbon și pentru a înțelege efectele globale pe care le au poluarea și defrișările masive.
Anul acesta au fost înscriși în competiție 20.517 elevi, care au realizat 93 de acțiuni de curățenie și 65 de acțiuni de plantare (cu peste 10.000 de puieți de arbori forestieri și pomi fructiferi plantați). Au fost recuperate 28 de tone de plastic, 100 de tone de hârtie și carton, 2,8 tone aluminiu și 11,8 tone deee-uri.
Printre ideile elevilor care au fost implementate în ediția din 2017, se numără „Bike to school”, „Ziua fără hârtie la școală” (unde atât profesorii cât și elevii au fost încurajați să găsească metode alternative de predare și învățare, fie folosind tehnologia, fie ieșind în aer liber și observând natura), „Crește-ți singur mâncarea” (în care și-au plantat propria grădină la școală, învățând astfel să aibă grijă de plante și să se și bucure de rodul acestora).
La final, cei mai buni elevi din primele opt școli clasate în concurs au câștigat participarea în tabăra Zero Waste Summer Camp, unde au participat la sesiuni de training și ateliere prin care și-au îmbogățit bagajul de informații și cunoștințe privind protecția mediului și sustenabilitate. În plus, fiecare elev participant a primit un kit pentru a-l ajuta să adopte un stil de viață fără deșeuri la școală, în special să refuze produsele de unică folosință și să opteze pentru lucruri cu întrebuințare îndelungată.
În cele patru ediții naționale ale competiției, peste 60.000 de elevi din 595 de școli din aproape toate județele țării și din București au strâns 640.000 kilograme de deșeuri reciclabile și au organizat sute de activități.
Proiectul a fost căștigătorul categoriei „Tineret” și al „Marelui Premiu” 2016 în cadrul E.ON Energy Globe Award Romania.
Articolul face parte din episodul 3 al serialului „Ora de ecologie”. Citește aici despre alte 9 proiecte care mișcă rotițe în sistemul public de învățământ și care duc mesajul de responsabilitate față de mediu la copii.