Pe măsură ce Forumul Economic Mondial (WEF) din Alpii elvețieni și-a început dezbaterile, liderii prezenți la Davos au putut analiza declarațiile anti-ecologiste făcute de noul președintele al SUA, Donald Trump. În același timp, președinte Comisiei Europene s-a poziționat ca liderul apărării climatice din partea UE.
Directorii din industria energetică au putut reflecta asupra promisiunii lui Trump de a „fora, baby, fora” din discursul său de învestitură, dar și la imediata retragere, a doua, a S.U.A. din Acordul de la Paris, care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră și își propune stoparea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.
Încă de la primele discursuri, discuții în paneluri și întâlniri informale în Davos, ordinele executive ale lui Trump și retorica sa evocatoare au stârnit valuri de comentarii. În ciuda diverselor sale declarații, liderii europeni s-au concentrat puternic pe lupta împotriva încălzirii globale.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a numit acordul din 2015 „cea mai bună speranță pentru întreaga umanitate”.
„Europa va rămâne pe drumul său și va continua să lucreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura și să oprească încălzirea globală”,
a spus von der Leyen.
De la victoria lui Trump în noiembrie, Comisia a adoptat o prudență extremă pentru a evita antagonizarea noii administrații.
Uniunea Europeană va avea o atitudine „pragmatică” față de noua administrație a lui Donald Trump, dar va fi „întotdeauna” pregătită să-și apere interesele strategice împotriva oricăror măsuri nejustificate, a mai declarat Ursula von der Leyen marți, într-un discurs care a stabilit tonul modului în care Bruxelles-ul intenționează să interacționeze cu Washingtonul în următorii patru ani.
Von der Leyen a folosit scena pentru a denunța fracturile care subminează comerțul global, cum ar fi șocurile în lanțurile de aprovizionare, utilizarea energiei ca armă și sabotajul împotriva infrastructurii critice.
„Lumea trece printr-o tranziție energetică de neoprit,” a declarat și Simon Stiell, șeful pentru climă al ONU. „Ușa rămâne deschisă” dacă S.U.A. va dori vreodată să revină în acordul de la Paris, a adăugat el.
Liderii lumii, prezenți la Davos
Întâlnirea Anuală a Forumului Economic Mondial 2025 are loc între 20-24 ianuarie la Davos, Elveția. Aproximativ 3.000 de lideri din peste 130 de țări participă la discuții. În jur de 350 de lideri guvernamentali, inclusiv 60 de șefi de stat și guvern din toate regiunile cheie, sunt prezenți în stațiunea montană.
„Dacă diferența dintre speranțe și temeri a fost evidentă anul trecut, contextul pentru Davos 2025 este la fel de contradictoriu. Incertitudinea geo-economică, tensiunile comerciale, polarizarea culturală și anxietatea climatică sunt tot mai accentuate, însă există și promisiunea unei inovații rapide – inteligența artificială, calculul cuantic și biotehnologia – pentru a stimula productivitatea și nivelul de trai”,
potrivit WEF.
Printre liderii politici de top care participă se numără, în afară de cei mentionați
- Donald J. Trump, președintele Statelor Unite, care va interveni printr-o legătură video live pentru un dialog interactiv cu participanți;
- Ding Xuexiang, vicepremier al Republicii Populare Chineze;
- Javier Milei, președintele Argentinei;
- Roberta Metsola, președinta Parlamentului European;
- Matamela Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud;
- și Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei.
Printre liderii organizațiilor internaționale prezenți se numără:
- António Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite;
- Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului;
- Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional;
- și Mark Rutte, secretarul general al NATO.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, și Achim Steiner, administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sunt și ei prezenți la Davos.
Peste 170 de lideri din societatea civilă și sectorul social – din sindicate, organizații non-guvernamentale, comunități religioase și indigene, precum și experți și lideri ai celor mai importante universități, instituții de cercetare și think tank-uri din lume sunt de față.
Peste 160 de membri ai comunităților Forumului, inclusiv Comunitatea Unicornilor și a Pionierilor Tehnologici, Comunitatea Global Shapers, Forumul Tinerilor Lideri Globali și Fundația Schwab pentru Antreprenoriat Social, participă, prezentând inovații locale și soluții pentru provocările globale.
Proteste pentru taxarea bogaților și protejarea climei
Încă din prima zi, activiștii și-au făcut simtiță prezența. Ei au pulverizat vopsea peste sediul Amazon (AMZN.O) din Davos și au perturbat aterizările de elicoptere la începutul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial.
Poliția elvețiană a intervenit rapid pentru a închide ambele proteste, în timp ce liderii mondiali din mediul de afaceri și politic soseau în stațiunea montană pentru deschiderea reuniunii, unde demonstrațiile împotriva combustibililor fosili și a schimbărilor climatice au devenit o constantă.
Protestatarii care denunțau subvențiile pentru combustibili fosili au desenat simboluri portocalii pe fațada magazinului unde Amazon și-a stabilit o bază temporară pe strada principală din Davos, precum și au stropit cu vopsea verde geamurile mari din sticlă.
Greenpeace, care a blocat temporar heliportul din Davos, a declarat într-un comunicat că a luat această măsură pentru a solicita „o taxă corectă pentru cei mai bogați oameni, pentru a finanța protecția mediului și pentru a investi într-un viitor echitabil și sustenabil pentru umanitate.”
Înainte de discursul Ursulei von der Leyen, activiștii pentru climă au desfășurat un banner în atriul principal al Centrului de Congrese din Davos, pe care scria: „Impozitați super-bogații! Finanțați un viitor just și verde”.
Poliția a intervenit pentru a îndepărta aproximativ 10 protestatari care blocau intrarea la heliport cu două vehicule și bannere.
#Davos #ursulavonderleyen #ComisiaEuropean #DonaldTrump #AcorduldelaParis #schimbariclimatice #SUA #emisii #gazecuefectdesera
Davos 2024 – Concluzii-cheie în urma celei de-a 54-a reuniuni anuale a Forumului Economic Mondial