Schimbările climatice afectează producția și vânzarea de energie a Hidroelectrica

Grupul Hidroelectrica raportează o producție de energie electrică brută de 14.224 GWh în 2024, în scădere cu 22% față de 2023, în același timp, vânzarea de energie în 2024 se ridică la 14.665 GWh. În scădere cu 24% față de 2023, potrivit unui raport preliminar depus la Bursa de Valori (BVB) București.

Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Cu o producție în an mediu hidrologic de peste 17 TWh generată în sucursale amplasate strategic pe teritoriul țării, Hidroelectrica furnizează circa 30% din producția totală a țării.

Din energia produsă în 2024, 13.928 GWh reprezintă producția brută obținută din surse hidro, însă producția de energie electrică din surse eoliene a fost de 288 GWh față de 340 – în 2023, adică o scădere de 15%.

Producția de energie electrică netă reprezintă 13.864 GWh (minus 21%), dintre care 13.576 GWh din surse hidro (minus 22%).

Potrivit principalilor indicatori operaționali-cheie preliminari ai Grupului Hidroelectrica pentru 2024, Hidroelectrica a achiziționat o cantitate de 802 GWh de energie electrică anul trecut, în scădere cu 53% față de 2023.

Cantitatea totală de energie electrică vândută de grup în 2024 se ridică la 14.665 GWh, în scădere cu 24% față de 2023.

Hidroelectrica precizează că informațiile cuprinse în acest raport sunt preliminare și pot diferi de rezultatele finale .

„Raportul conține estimări referitoare la rezultatele Grupului, care reflectă cunoștințele actuale ale Societății și sunt însoțite de riscuri și incertitudini care pot duce la diferențe între rezultatele finale și cele incluse în prezentul raport, de aceea nu reprezintă o garanție a performanței companiei și trebuie privite cu prudență”, se menționează în raport.

Conform calendarului financiar, rezultatele financiare finale aferente anului 2024 urmează să fie publicat la data de 26 martie 2025.

Trebuie spus că pentru anul 2023, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate pozitiv de o hidraulicitate ridicată față de aceeași perioadă a anului 2022, marcată de o secetă severă, situație ce a condus la o creștere semnificativă a cantității de energie electrică livrată, și în consecință, la creșterea veniturilor din vânzarea de energie.

Pe de altă parte, Hidroelectrica sublinia încă din raportul de anul trecut că se confruntă cu riscuri legate de schimbările climatice, care pot influența disponibilitatea resurselor de apă, un factor esențial în producția de energie hidroelectrică.

Acestea includ variabilitatea precipitațiilor, cu potențialul de a modifica cursurile râurilor, afectând astfel disponibilitatea apei pentru producția de energie.

Creșterea frecvenței fenomenelor meteorologice extreme – cum ar fi seceta din 2022 care a condus la o scădere semnificativă a producției hidroelectrice – evidențiază efectele concrete ale acestor riscuri.

Cu toate acestea, societatea a observat istoric că, în timpul secetelor, prețurile energiei electrice au o tendința de creștere, ceea ce face ca societatea să beneficieze prin marje de profit crescute mai degrabă decât prin volume vândute.

Pentru a răspunde riscurilor climatice, Hidroelectrica își diversifică portofoliul energetic, concentrându-se, în special, pe expansiunea în surse de energie regenerabilă – mai arata societatea în raportul de anul trecut.

Cu toate acestea, în 2024, inclusiv producția din surse eoliene a scăzut semnficativ.

CITEȘTE ȘI: 

Politica învinge ecologia: Bruxelles-ul amână interzicerea vânzării sobelor pe lemne

#Hidroelectrica #energie #hidroenergie #impactulschimbarilorclimatice #apa #schimbariclimatice #securitateenergetica #pretulenergiei #seceta #climatechangeandelectricityprices

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri