Schimbările climatice ar putea fi cauza apariției unei ciuperci mortale

Un studiu recent a adus în atenția tuturor ipoteza conform căreia la baza răspândirii Candida auris, o ciupercă rezistentă la medicamente și care poate fi fatală, stau schimbările climatice.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Acum trei ani, oficialii din Sănătate, din Statele Unite, avertizau clinicile și spitalele din țară să fie atenți la un nou tip de fungi care se răspândesc rapid, rezistente la medicamente și care pot cauza infecții fatale la pacienții internați peste tot în lume.

Candida auris a devenit o amenințare serioasă de când a fost identificată, acum zece ani, în special în cazul pacienților cu imunitate scăzută. Prezența sa a fost raportată în peste 30 de țări și probabil, zic jurnaliștii de la The Washington Post, că este mult mai răspândită, din moment ce depistarea sa este foarte dificilă fără metode speciale de laborator.

Este rezistentă la mai multe medicamente antifungice și se poate transmite de la un pacient la altul. Ciuperca poate duce la infecții ale fluxului sanguin, inimii sau creierului, iar studiile de până acum – încă puține – au arătat că aceasta poate fi fatală în 30 – 60% din cazuri.

Cercetătorii n-au putut însă să izoleze ciuperca de mediul său natural sau să înțeleagă cum de exemplare distincte, din punct de vedere genetic, au apărut în aproximativ în același timp în India, Africa de Sud și America de Sud.

Un nou studiu, realizat de oameni de știință din Statele Unite și Olanda, spune că această amenințare publică ar putea fi primul exemplu de infecție fungică care a luat naștere din cauza crizei climatice.

„Argumentul pe care ne bazăm, după ce am comparat această ciupercă cu unele asemănătoare, este că, pe măsură ce clima a devenit mai caldă, unele dintre aceste organisme, printre care și Candida auris, s-au adaptat la temperaturi mai ridicate. Și, pe măsură ce s-au adaptat, au trecut de bariera de temperatură protectoare a corpului uman”, a spus co-autorul Arturo Casadevall, de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, pentru CNN. „Încălzirea globală ar putea duce la apariția a noi infecții fungice despre care nici nu știm în prezent”.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat cum se comportă Candida auris la temperaturi mari și au descoperit că se poate adapta și chiar se poate dezvolta, în condiții pe care alte tipuri de ciuperci abia le tolerează. O ipoteză emisă de oamenii de știință este că aceasta a fost inițial o ciupercă de mediu, găsită în zonele umede, care a avut o gazdă intermediară o pasăre marină, care a transmis-o mai departe omului.

„Trebuie să te gândești: care ar fi cauza comună aici? Sunt societăți diferite, populații diferite”, a spus Cassedvall, referitor la zonele de apariție. „Singurul lucru pe care îl au în comun este că planeta se încălzește”.

Infecțiile fungice sunt relativ rare la oameni, pentru că ciupercile nu pot crește la temperatura corpului omului, dar și pentru că organismul uman are o barieră naturală de apărare. Unele studii au arătat că există milioane de ciuperci, din care numai câteva sute le cauzează boli oamenilor. 

spot_img

Ultimele știri