SC Donau Chem taie 90% din emisii

Fabrica de acid azotic a societatii Donau Chem din Turnu Magurele isi va reduce masiv emisiile poluante de protoxid de azot (N2O), in urma modernizarii echipamentelor.

Fabrica a beneficiat de lucrari de retehnologizare care vor conduce la o scadere a cantitatii de emisiilor de N2O cu aproximativ 90%, ceea ce presupune o reducere cu 1,73 milioane de tone de CO2 pana in 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Compania a primit aprobare, din partea Ministerului Mediului si Padurilor, pentru un proiect tip Implementare in Comun (JI), promovat in baza Protocolului de la Kyoto.

Prin acest proiect se reduc voluntar emisiile de protoxid de azot (N2O) de la fabrica de acid azotic aflata in functiune la combinatul de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii mediului.

Avantaj de peste 11 milioane de euro

Proiectul, demarat in 2007 si finalizat in anul 2008, s-a realizat in baza Memorandumului de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si cel al Frantei.

Pentru certificatele aprobate, compania preconizeaza sa incazeze aproximativ 11,66 milioane de euro. Reprezentantii Donau Chem au stabilit ca toate fondurile obtinute din vanzarea certificatelor sa fie reinvestite in proiecte de mediu, dupa amortizarea cheltuielilor facute pentru reducerea emisiilor de protoxid de azot.

La ora actuala, combinatele chimice care lucreaza in cadrul Grupului InterAgro beneficiaza de sustinerea autoritatilor pentru proiecte JI. Ministerul Mediului si Padurilor a emis, de asemenea, o Scrisoare de Sustinere pentru un proiect JI care vizeaza tot reducerea emisiilor de protoxid de azot de la fabrica de acid azotic a companiei GA-PRO-CO Chemicals Savinesti, care proceseaza gazul natural de la SC InterAgro SA.

Reducere de emisii pe teritoriul altor state

Romania s-a angajat ca in perioada de implementare a Protocolului de la Kyoto, 2008-2012, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8%, comparativ cu anul 1989. Protocolul introduce mecanisme care sa permita partilor sa atinga tintele de reducere, unul dintre acestea fiind cel denumit ”Implementare in Comun” (JI). Acest mecanism presupune realizarea efectiva a proiectelor care conduc la reducerea emisiilor de CO2 de catre parti interesate sa-si atinga tintele asumate, dar pe teritoriul altor state semnatare ale Protocolului.

In acest fel, tarile gazda ale proiectelor JI au posibilitatea de a-si completa schemele de finantare pentru proiecte de retehnologizare si eficientizare a propriilor instalatii.

Proiectele JI pot fi dezvoltate numai in baza unor Memorandumuri de Intelegere intre guvernele celor doua state implicate, dar sunt puse in aplicare de companii. Romania a semnat opt astfel de memorandumuri, cu Elvetia, Olanda, Norvegia, Austria, Danemarca, Suedia, Franta si Banca Mondiala.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri