Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: Ungaria: riscul unui accident ecologic, semnalat din 2006

Autoritatile de la Budapesta identificasera inca de acum patru ani potentialul pericol reprezentat de fabrica de alumina din localitatea Ajka. Bilantul tragediei a ajuns ieri la 7 morti.

Fabrica de alumina din Ungaria, al carei bazin de stocare a cedat luni, eliberand o viitura de reziduuri toxice, a fost identificata inca din 2006 ca un obiectiv cu risc de accident ce ar putea contamina Dunarea. "Autoritatile ungare sunt cele care au identificat acest risc", a declarat pentru "Evenimentul zilei", Philip Weller, secretar executiv al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), un organism transnational de mediu, la care participa 13 tari si UE.

Weller a precizat ca inventarul siturilor industriale care prezinta risc de contaminare a apelor din bazinul Dunarii este facut la nivel national, pe baza unei metodologii pe care o respecta toate tarile. "In acest caz este vorba despre autoritatile ungare care au identificat acest sit si l-au pus intr-un inventar al siturilor de risc, care este o lista actualizata permanent, pe baza informatiilor pe care le primim". "Ungaria a avut acest sit pe lista, este unul dintre cele 32 de situri din Ungaria", a adaugat secretarul executiv al ICPDR, care a explicat ca unul dintre motivele principale pentru care uzina de la Ajka a fost listata in acest inventar este bazinul de stocare a reziduurilor.

25 de situri de risc in Romania

Inventarul siturilor care prezinta risc de contaminare a apelor in bazinul Dunarii a fost alcatuit dupa incidentul de la Baia Mare, cand statele europene au realizat ca este necesara o imbunatatire a masurilor de preventie. Zeci de astfel de obiective industriale se afla in prezent in toate tarile din bazinul Dunarii.

"Intentia este de a face o lista cu aceste situri care ar putea reprezenta un pericol pentru apa, o evaluare a acestui risc, urmand ca apoi sa fie luate masuri specificelaacelloc. Acestea suntresponsabilitati nationale, dar sunt raportate la nivelul grupului de lucru de la ICPDR", a spus Weller.

"Romania a facut o treaba foarte buna investind in astfel de masuri", a spus secretarul executiv al ICPDR, care a precizat ca, in 2006, tara noastra a listat 25 de astfel de situri de risc. "Un astfel de exemplu (precum cel din Ungaria) ne arata ca mai este inca treaba de facut in astfel de situri, astfel ca un incident ca acesta sa nu se mai intample", a spus Weller.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri