Saulo Spaolanse, Schneider Electric: "Cel mai bun mod de a genera energie este economisirea ei"

Eficienta energetica este o problema foarte importanta iar cel mai bun mod de a genera energie este economisirea ei. Despre cum isi administreaza consumul de energie companiile si care sunt metodele cele mai eficiente aflati in interviul acordat Green Report de Saulo Spaolanse, Country President Schneider Electric Romania.

Schneider Electric este un lider global in managementul energiei, cum va situati pe piata romaneasca?

Am intrat pe piata romaneasca in urma cu 15 ani asa ca avem o experienta vasta despre acest loc. Eu sunt brazilian dar am gasit multe similitudini intre tara mea si Romania, in ce ceea priveste infrastructura, de exemplu. Investim in fiecare an aici pentru ca este foarte necesar acest lucru. Avem aici aproximativ 200 de oameni, in general pe partea de marketing, executie de proiecte, livrare de servicii etc. Consideram Romania o tara cheie pentru Schneider.

Ne puteti da cateva exemple de proiecte realizate in Romania care au insemnat ceva pentru Schneider?

Atunci cand vorbim despre managementul energiei suntem un specialist global. Scopul nostru este sa actionam intre transmitere si consum.
Suntem prezenti cu solutiile noastre in cladiri ca Sun Plaza si in majoritatea companiilor internationale din mai multe domenii: utilitati, ONG. De asemenea, ne furnizam solutiile si produsele in domeniul industrial. Pe scurt atunci cand vorbim despre managementul energiei tintim orice tip de piata.

Ce interes arata companiile din Romania pentru eficientizarea energetica?

Majoritatea companiilor din Romania au fost infiintate in ultimii 20 de ani si de aceea daca privim catre economia tarii intre anul 2000 si 2007, putem numi aceasta perioada o era de aur. Toata lumea vindea si de aceea companiile se concentrau pe imbunatatirea vanzarilor.

Apoi, din 2009, cand Romania a inceput sa aiba de suferit in urma crizei am observat ca tot mai multe companii au inceput sa fie preocupate pentru optimizarea costurilor operationale. Putem spune ca se observa o tendinta catre eficientizare pentru ca este crucial pentru o afacere sa fie competitiva. Daca luam exemplul unui data center aflam ca un procent de aproape 40% din costuri este reprezentat de energie. Asta inseamna mult.

Pe de alta parte, cand vorbim despre sectorul rezidential sau despre cel industrial, Romania este a doua tara cu cel mai mic pret al energiei, dar daca luam acest tarif si-l comparam cu produsul intern brut in valoare nominala observam ca este foarte scump. Astfel, pretul energiei din Romania este mult mai ridicat decat in alte tari din vestul Europei.

Ce investitii sunt necesare pentru a echilibra aceasta balanta?

Primul nostru pas este sa ne apropiem de utilizatorii care nu si-au pus niciodata problema eficientizarii energetice, numim asta “fix the basics”. Metodele sunt de multe ori foarte simple. De exemplu, daca intr-o casa inlocuim frigiderul traditional cu unul modern, putem reduce consumul acelei instalatii chiar si cu 50%, iar lista poate continua cu becurile si asa mai departe. Putem vorbi desigur si despre caldirile verzi. Al doilea pas, dupa “fix the basics”, este sa reusim sa masuram consumul energetic. Aproape de fiecare data cand am intrebat, in cazul unor companii, cum isi administreaza consumul de energie raspunsul a fost ca nu fac acest lucru. Noi putem automatiza acest proces, cu scopul de a economisi energie.

In Romania, in ultima vreme, se vorbeste din ce in ce mai mult despre “smart mettering” (contoare inteligente – n.r.). Sunt ele fezabile in Romania?

Eficienta energetica este o problema foarte importanta, iar dispozitivele inteligente sunt necesare nu numai la utilizatorul final. In prezent, pentru fiecare kw consumat trebuie sa generezi 3kw. In consecinta, cel mai bun mod de a genera energie este economisirea ei, mai ales ca reteaua energetica este foarte putin performanta la nivel mondial.

Nu am informatii precise despre reteaua energetica a Romaniei, dar cred ca se afla pe linia de plutire. In Romania anului 2010, circa 37% din provine din resurse naturale, in general pe baza de apa si o mica parte pe baza de vant. Acest procent este mult peste media europeana unde abia se atinge 20%.

Nu mai putem mentine reteaua energetica veche, furnizor, transmitere si utilizator, nu este eficienta. Explicatie consta in cererea tot mai mare de energie electrica, ceea ce inseamna ca la nivelul anului 2050, consumul de energie electrica va fi multiplicat cu doi. Asta inseamna ca va trebui sa reducem de doua ori emisiile de carbon. Va trebui sa integram energia eoliana si pe cea solara in retea.

Acest lucru va fi foarte greu de obtinut in Romania pentru ca atat vantul cat si soarele au o frecventa instabila. De ceea trebuie fim capabili sa realizam o retea inteligenta, integrand energia generata de natura in reteaua energetica centralizata. Acesta este bineinteles o provocare foarte mare.

Care este sectorul cel mai bine cotat ca fiind prietenos cu mediul in Romania si care este opusul sau?

Pot spune ca am observat cateva caldiri green care sunt foarte atente cu mediul. Furnizam solutiile noastre pentru managementul energiei in cladiri ca Lakeview, Sun Plaza, City Mall etc. Cred ca sectorul care sta cel mai rau la acest capitol este cel public. Aici este necesar sa deschidem un dialog si mai ales sa imbunatim situatia. Majoritatea investitorilor privesc catre investitii pe termen scurt.

Cum este exemplul constructiilor. Este de retinut ca o mare parte a costurilor in acest caz este reprezentata de costurile operationale, indiferent de destinatia finala a cladirii. Asta inseamna ca trebuie sa privim o astfel de investitie pe trei ani sa nu luam in calcul numai costul initial. De exemplu intr-o cladire Oxy putem sa economisim 30% din energie prin optimizarea procesului.

Puteti sa ne spuneti mai multe despre websiteul Energy University, care este scopul acestui proiect?

Asa cum spuneam managementul energiei si reteaua energetica sunt doua aspecte care devin din ce in ce mai complexe. Ca specialist global in acest domeniu avem datoria de a ne implica in bunul mers al acestui domeniu atat de important. De aceeea am hotarat sa furnizam pregatire pentru eficienta energetica tuturor celor care sunt interesati de acest subiect: electricieni, instalatori etc. Oricine se poate inscrie pe acest site si apoi va avea acces la niste informatii foarte interesante. Incercam sa promovam tot mai mult acest proiect pe care il consideram foarte important si ii incurajez pe cititorii Green Report sa intre pe acest site si sa dea curs invitatiei noastre.

Avem de asemenea obiceiul de a merge in univeristati si de a tine conferinte pe teme energetice, instalatii electrice si cariere. O a doua initiativa in acest sens consta intr-o organizatie globala in interiorul companiei care ajutam universitatile sa investeasca in laboratoare si de a accesa fonduri europene. Avem astfel de initiative si in Romania. Totodata, Universitatea ofera sansa unor noi locuri de munca.

De exemplu in 2011 am angajat 47 de persoane intr-un nou departament care furnizeaza servicii pentru clienti din aproape 20 de tari din Europa. Media de varsta este 25 de ani, in consecinta sunt oameni foarte tineri, cu pregatiri diverse: fotografi, ingineri, economisti. Ne dorim sa oferim in continuare astfel de oportunitati.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri