Romania organizeaza in 2012 Conferinta Partilor la Conventia asupra zonelor umede

In fiecare an, in 2 februarie, peste tot in lume se sarbatoreste Ziua Mondiala a Zonelor Umede. Aceasta aniversare marcheza semnarea in 1971, in orasul Ramsar, din Iran a “Conventiei asupra zonelor umede de importanta internationala – in special ca habitat al pasarilor acvatice (Conventia Ramsar)”. Obiectivul declarat al Conventiei este acela de a conserva zonele umede, ca habitat al pasarilor acvatice, acestea fiind considerate importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa, a caror pierdere ar fi ireparabila.

Romania a aderat la Conventia Ramsar inca din anul 1991, Ziua Mondiala a Zonelor Umede fiind sarbatorita insa peste tot doar incepand cu anul 1997. Anul acesta, tema stabilita pentru Ziua Mondiala a Zonelor Umede este „Zone Umede, Turism si Recreere”, si este menita sa atraga atentia asupra rolului pe care il poate avea turismul responabil in conservarea zonelor umede de importanta internationala.

Aceasta tema este preluata de asemenea si de cea de-a 11 a reuniune a Conferintei Partilor la Conventia de la Ramsar, care va fi organizata la Bucuresti, in perioada 1-14 iulie 2012, sub deviza “Zonele Umede – camin si destinatie”.

Romania a fost aleasa drept gazda a Conferintei Partilor la Conventia Ramsar (COP11) in 2012, cu ocazia celei de-a 10-a Conferinte a Partilor care a avut loc in 2008 la Changwon, Republica Coreea, ca urmare a eforturilor autoritatilor romane demarate inca din anul 2002, in acest sens. Conferinta va reuni aproximativ 2000 de delegati din cele peste 160 de state semnatare ale Conventiei, precum si numerosi reprezentanti guvernamentali si neguvernametali si ai unor importante organizatii internationale.

Implicarea Romaniei in protectia zonelor umede se reflecta si prin desemnarea pana la aceasta data, a opt zone umede de importanta internationala si anume Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” cu o suprafata de 580.000 ha, Insula Mica a Brailei, cu o suprafata de 17.586 ha, Parcul Natural Lunca Muresului, cu o suprafata de 17 166 ha, Complexul piscicol Dumbravita, cu o suprafata de 413,5 ha, Lacul Techirghiol, cu o suprafata de 1462 ha, Parcul Natural Portile de Fier cu o suprafata de 115,666 ha, Parcul Natural Comana cu o suprafata de 24,963 ha si Tinovul Poiana Stampei cu o suprafata de 640 ha.

De asemenea, zonele Lacul Bistret, Confluenta Olt – Dunare, Lacul Iezer Calarasi si Balta Suhaia sunt in curs de desemnare.

Foto: emilythompsonflowers.blogspot.com

spot_img

Ultimele știri