Santierul la control

Roti nespalate de praf, santiere neizolate si moloz depozitat ilegal in perimetrul de lucru. Asta au descoperit inspectorii Primariei Capitalei in noua din cele zece santiere pe care le-au verificat la inceputul lunii august pentru a vedea daca acestea respecta prevederile noului Brevet Verde. Desi primele amezi au fost aproape simbolice, reprezentantii primariei avertizeaza totusi ca nerespectarea Brevetului Verde poate aduce unui constructor amenzi de pana la un miliard de lei si pierderea autorizatiei de constructie.

Text de Carmen Albisteanu

Noua din zece amendate. O cifra care da masura modului in care companiile de constructii au inteles sa-si respecte obligatiile de mediu. Amenzile totale date de primarie s-au ridicat la o suma relativ mica, de 7.500 de lei, insa Brevetul Verde le rezerva o surpriza neplacuta celor care nu se vor conforma. Intr-un Bucuresti afectat de poluarea provenita de la santiere, Brevetul Verde actioneaza ca un „cod al bunelor maniere” in constructii si are rolul de a reduce poluarea cu praf, care a atins cote importante in Capitala. Setul de reguli, sustinut de organizatia ecologista Green Revolution si adoptat recent de Primaria Generala, ii obliga pe constructori sa pastreze curatenia pe santier, sa lucreze sub perdea de apa si sa scape de vechiul obicei de a face adevarate depozite de moloz si deseuri in zona de lucru. „Nu au de facut mare lucru. Ei trebuie sa respecte prevederile Brevetului. Acestea erau in mare parte prevazute si in Legea 50/1991 a constructiilor. Noi doar am intarit aceste norme. Primaria nu subventioneaza nimic”, a declarat, pentru „Green Report”, Constantin Drumen, seful Serviciului de coordonare si reglementare Infrastructura din cadrul PMB. In afara amenzilor pentru poluare, patru santiere au fost amendate si pentru nerespectarea normelor de salubritate, cu o suma totala de 11.000 de lei.

Amenzi usturatoare pentru recidiva

Firmele de constructii care nu isi izoleaza santierele, nu spala rotile utilajelor la iesirea din zona de lucru sau incalca orice alta prevedere a Brevetului Verde risca amenzi intre 500 si 2.500 de lei din partea primariei. Nici persoanele fizice nu sunt exceptate de la aceste reguli, incalcarea lor fiind pedepsita cu amenzi intre 100 si 500 de lei. Fiind vorba despre o hotarare de consiliu, amenzile nu pot fi mai mari, fapt ce i-ar putea determina pe constructori sa prefere sa fie amendati decat sa ia masuri de protectie a mediului. Ei trebuie sa stie insa ca, in cazul recidivei, inspectorii pot apela la sanctiunile prevazute in Legea constructiilor 50/1991, care se ridica pana la un miliard de lei.

„Fiind incluse in autorizatia de constructie, nerespectarea prevederilor autorizatiei se poate sanctiona cu pana la 100.000 de lei. Daca un constructor nu da dovada de bunavointa, aplic amenzile prevazute in hotarare si, dupa o vreme, se pot aplica amenzi mai mari, pana la 100.000”, a adaugat Constantin Drumen. El este de parere ca toti constructorii se vor conforma, dat fiind faptul ca risca sa primeasca zilnic amenda maxima.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri