Planul de a transforma o mare parte din oceanul Antarcticii în cel mai mare sanctuar natural al lumii a fost respins. Conform grupurilor de mediu, Rusia, China și Norvegia au jucat un rol în respingerea propunerii.
Rezervația de 1.8 milioane de kilometri pătrați, de cinci ori mai întins decât suprafața Germaniei, ar fi interzis pescuitul, inclusiv pescuitul industrial de krili, protejând numeroase specii de animale. Conform experților, sanctuarul ar fi jucat un rol important și în combaterea schimbărilor climatice. Mările din Antarctica absorb cantități masive de dioxid de carbon din atmosferă.
Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica (CCAMLR) a respins propunerea, care avea nevoie de acord unanim pentru a fi aprobată. China, Rusia și Norvegia s-au împotrivit propunerii, însă restul de 22 de membri CCAMLR au susținut-o.
„Aceasta a fost o oportunitate istorică pentru a crea cea mai întinsă zonă protejată din lume în Antarctica: protejând viața sălbatică, gestionând schimbările climatice și îmbunătățind sănătatea oceanelor globului. Douăzeci și doi de delegați au venit aici ca să negocieze cu bună credință, dar în schimb propunerile științifice serioase pentru protecția marină urgentă au fost deraiate de intervenții care nu au o bază științifică.”, a declarat Frida Bengtsson, campaigner la Greenpeace.
Ea a explicat că unele delegații, cum ar fi China și Rusia, au folosit tactici de obstrucționare (filibuster) și modificări ale amendamentelor pentru a trage de timp și a evita discuții serioase despre protecția apelor Antarcticii.
„Rămânem fără timp și cercetătorii au arătat clar că trebuie să creăm sanctuare marine pe teritoriul a cel puțin 30% din oceanele lumii până în 2030, pentru a proteja viața sălbatică, a oferi siguranță alimentară pentru miliarde de oameni și a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.”
Ea a adăugat că deși dovezile științifice sunt clare, eforturile diplomatice par să fie mai preocupate de extinderea pescăriilor decât de conservare, și că este mai important ca oricând ca publicul să pună presiune pe politicieni pentru a proteja oceanele, până nu e prea târziu.
2 milioane de oameni au susținut campania Protect de Antarctic coordonată de Greenpeace și propusă inițial de Uniunea Europeană.
Săptămâna trecută, un raport major arăta că umanitatea a dus la declinul a 60% din populațiile de animale sălbatice din 1970 și până în prezent. Pierderea fără precedent a biodiversității amenință supraviețuirea speciei umane, avertizează oamenii de știință.