Asociatia "Salvati Bucurestiul" solicita ca Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) si comunitatea evreiasca sa gaseasca un alt amplasament pentru Monumentul Holocaustului, astfel ca Parcului Brezoianu sa nu ii fie schimbata destinatia, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele asociatiei, Nicusor Dan, citat de Agerpres.
"Nu avem nimic impotriva Monumentului Holocaustului, numai ca locatia (Parcul Brezoianu – n.r.) e prost aleasa si poate sa genereze tensiuni", a declarat Nicusor Dan. Mai mult decat atat, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" sustine ca planul urbanistic zonal (PUZ) si autorizatia de constructie sunt "ilegale", pentru ca "s-a incalcat ordonanta nr. 195/2005, completata cu ordonanta nr. 114/2007, care prevad ca nu poate fi schimbata destinatia spatiilor verzi publice".
"Concursul de arhitectura pe care l-a facut MCCPN are un viciu de procedura. In momentul in care s-a facut concurs, trebuia sa existe un PUZ cu locul, or planul urbanistic zonal a venit dupa concursul de arhitectura", a spus Nicusor Dan. El a afirmat ca, desi avizul de defrisare nu a fost emis, ADP sector 5 a smuls, vineri, arbusti din gardul viu din jurul Parcului Brezoianu.
Nicusor Dan a mentionat ca pentru construirea monumentului nu mai lipseste decat avizul de defrisare. El a explicat ca decizia se ia de catre Comisia de Ecologie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dar avizul juridic se semneaza de Directia de Ecologie a PMB. Monumentul Holocaustului va cuprinde cinci constructii: o statuie numita Steaua lui David, o straduta – Via Dolorosa, Memorial, Roata Tiganilor si Coloana, a precizat presedintele "Salvati Bucurestiul".
Monumentul va ocupa in totalitate suprafata Parcului Brezoianu, de aproximativ 3000 mp. Nicusor Dan a spus ca pentru constructia Monumentului Holocaustului zona va fi betonata si a precizat ca, in acest ansamblu, Coloana va avea o inaltime de 20 de metri. SC Agora Proiect SRL a facut proiectarea si va realiza monumentul, iar beneficiar este MCCPN. Parcul Brezoianu cuprinde 38 de copaci si aproximativ 400 sau 500 arbusti care formeaza gardul viu, a adaugat Nicusor Dan.
"Astazi am indeplinit procedura prealabila pe Legea contenciosului administrativ si anume am cerut Primariei Sectorului 5, emitentul autorizatiei de construire a Monumentului Holocaustului, sa anuleze aceasta autorizatie, deoarece ea incalca legislatia de mediu, mai precis ordonanta nr. 117/2007, ce prevede ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, mutarea sau reducerea suprafetelor acestora este interzisa", a declarat vicepresedintele Fundatiei Eco-Civica, Dan Trifu.
Foto: www.primaria-gherla.ro