Salvarea spatiilor verzi, in presa de astazi

Cotidianul: Ordonanta impotriva parcului Bordei

Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta ca pe terenurile amenajate ca spatii verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata sa fie declarate nule, decizie care ar putea influenta si situatia parcului Bordei.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora si stramutarea lor au fost interzise indiferent de regimul juridic al acestora, prin ordonanta de urgenta a Guvernului. Intrebat cum se reflecta decizia asupra parcului Bordei, Korodi a aratat ca actul normativ poate bloca realizarea de constructii pe spatii verzi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sint lovite de nulitate absoluta. Consilierii municipali ai Capitalei au probat, in urma cu doua saptamini, Planul Urbanistic Zonal pentru terenul din parcul Bordei detinut de omul de afaceri Costica Constanda, document care ii permite acestuia sa inceapa demersurile pentru a obtine avizele necesare ridicarii unor constructii pe acea suprafata.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

Adevarul: Fara blocuri in Parcul Bordei

Executivul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta prin care s-ar putea interzice materializarea proiectului imobiliar pentru Parcul Bordei. Potrivit Mediafax, decizia guvernului prevede ca pe terenurile amenajate ca spatii verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii. Acest lucru va duce, implicit, la anularea actelor juridice si administrative prin care s-a schimbat destinatia initiala a acestor terenuri.

Actul normativ aprobat ieri ar putea fi raspunsul solicitarii primului-ministru Calin Popescu Tariceanu catre ministrul mediului, Attila Korodi, pentru ca acesta sa gaseasca o solutie ca in Parcul Bordei sa nu se mai construiasca nimic, dupa ce consilierii generali ai Capitalei au aprobat in sedinta, in urma cu doua saptamani, Planul Urbanistic Zonal, primul pas pentru ca omul de afaceri Costica Costanda sa demareze proiectul imobiliar in Parcul Bordei. "In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu.

Discutand cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem bloca construirea. Dar daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica", a declarat ministrul mediului la sfarsitul sedintei de guvern, citat de Mediafax.
Potrivit lui Korodi, ordonanta va elimina orice posibilitate de a schimba destinatia spatiilor verzi, mai ales pentru a face loc unor constructii. El a mai precizat ca autoritatile locale au termen pana la 31 octombrie 2010 sa asigure o suprafata verde de minimum 20 mp/locuitor, urmand ca pana la sfarsitul anului 2013 aceasta sa ajunga la 26 mp/locuitor, media generala in Uniunea Eu¬ropeana.

Pana atunci insa, autoritatile au la dispozitie trei luni de la intrarea in vigoare a ordonantei pentru elaborarea unui plan care sa asigure minimul obligatoriu de spatiu verde.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

Ziua: Bordei in ceata

Guvernul a decis in sedinta de ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG), ca pe terenurile amenajate ca spatii verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata sa fie declarate nule. De remarcat, aceasta decizie ar putea influenta si situatia Parcului Bordei.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat, la finalul sedintei de Guvern, ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor au fost interzise, indiferent de regimul juridic al acestora. "Ordonanta de Urgenta pune capat unei dezbateri lungi, care se refera la schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Modificarea adusa elimina orice posibilitate de schimbare a destinatiei acestor spatii. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a spus Korodi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Intrebat cum se reflecta decizia asupra Parcului Bordei, Korodi a aratat ca actul normativ poate bloca realizarea de constructii pe spatii verzi.

Reamintim, consilierii municipali au probat, in urma cu doua saptamani, Planul Urbanistic Zonal pentru terenul din Parcul Bordei detinut de omul de afaceri Costica Constanda, document care ii permite acestuia sa inceapa demersurile pentru a obtine avizele necesare ridicarii unor constructii pe acea suprafata.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat ministrului Mediului, in urma cu o saptamana, sa identifice o solutie pentru "a feri" parcul Bordei de distrugere, aratand ca nu poate asista indiferent la distrugerea spatiilor verzi si a parcurilor. Korodi a mai spus ca, pana la 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale sunt obligate, prin OUG aprobata ieri, sa asigure o suprafata de spatiu verde de minimul 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pana in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor (media generala a UE).

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua

Romania libera: Parcurile, salvate dupa trecerea drujbelor

Terenurile amenajate ca spatii verzi nu vor mai putea fi acoperite de constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata vor fi declarate nule, a decis ieri Guvernul printr-o ordonanta de urgenta. Schimbarea destinatiei terenurilor, reducerea suprafetelor acestora si stramutarea lor au fost interzise, indiferent de regimul juridic al acestora. Pana in 2013 suprafata verde trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor. Autoritatile au luat masuri cam tarziu, avand in vedere ca din 1990 pana in 2003 suprafata verde a scazut cu aproximativ 2.000 hectare. Scaderea cea mai semnificativa a inregistrat-o Bucurestiul, unde in ultimii 15 ani spatiile verzi s-au injumatatit (din 34 milioane mp in 1989, anul trecut mai erau doar 17 milioane mp).

Mare parte din spatii au fost pierdute in favoarea unor constructii, situatie in care se afla si Parcul Bordei din Bucuresti, unde omul de afaceri Costica Constanda a primit dreptul sa construiasca pe 3,3 hectare. Dupa adoptarea ordonantei, ministrul Mediului a declarat ca, in principiu, actul normativ poate bloca ridicarea constructiei. Totusi, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustine ca Consiliul General al Municipiului Bucuresti s-a grabit sa emita PUZ-ul pentru Parcul Bordei, lucru care face inoperabila ordonanta emisa ieri. "Este nevoie de o hotarare de guvern prin care sa fie expropriat terenul din Parcul Bordei", considera Chiliman.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera

Jurnalul National: Spatiile verzi pot fi salvate

Daca legea va fi respectata, de astazi nici un spatiu verde nu va mai putea fi transformat intr-o carciuma, centru de afaceri, cartier rezidential sau parcare. Guvernul a aprobat ieri modificarea Legii Mediului, astfel incat parcurile si toatele zonele verzi sa fie protejate. Parcul Bordei poate fi salvat.

Campania Jurnalul National de salvare a spatiilor verzi a reusit sa miste putin lucrurile si sa impinga de la spate autoritatile sa schimbe legislatia, atat de permisiva. Dupa lungi dezbateri si discutii controversate, Ministerul Mediului, prin intermediul Luciei Varga, secretar de stat, a propus Guvernului modificarea Ordonantei 195/2005, cea care permitea distrugerea spatiilor verzi. In sedinta de ieri a Executivului propunerea a fost acceptata, articolul 71 din ordonanta a fost modificat astfel incat pe terenurile amenajate ca zone verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata sa fie declarate nule. Decizia ar putea influenta si situatia Parcului Bordei, dar si a celorlalte parcuri bifate deja de "baietii destepti" pentru a fi transformate in afaceri profitabile. Pe lista cu zonele vanate se afla parcurile Herastrau, Tineretului, Circului, IOR, Titan, Floreasca, Crangasi.

"Ordonanta de Urgenta pune capat unei dezbateri lungi, care se refera la schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Modificarea adusa elimina orice posibilitate de schimbare a destinatiei acestor spatii. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a spus ministrul Mediului Attila Korodi. Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Autoritatile publice locale au obligatia de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta.

MAI MULT VERDE. Ministrul Mediului a precizat ca pana la 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale sunt obligate sa asigure o suprafata de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pana in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor (media generala a Uniunii Europeane).

In acest sens, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, autoritatile administratiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidentiate etapele si termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spatiu verde.

PIEDICI. Avand in vedere ca proprietarul Parcului Bordei, Costica Constanda, nu are autorizatie de la Ministerul Mediului pentru construirea cartierului de lux in zona verde, actul normativ, aprobat ieri, poate bloca proiectul.

"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu. Discutand si cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem sa blocam constructiile in Parcul Bordei. Dar, daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica", a spus Korodi. In ultimii ani au fost taiati peste un milion jumatate de copaci, numai din Capitala, jumatate din spatiile verzi fiind distruse.

PARCUL BORDEI
"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu. Discutand si cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem sa blocam constructiile in Parcul Bordei. Dar, daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Romanii nu vor constructii in parc. Rezultatele unui sondaj realizat de Data Media arata clar care este parerea romanilor despre defrisarile masive din ultimii ani. Intrebati daca proprietarii parcurilor ar trebui sa aiba dreptul de a construi in parcuri sau nu, avand in vedere ca in ultimii ani au fost mai multe scandaluri legate de autorizarea unor constructii pe spatiul verde, 89% au fost impotriva, doar 6,5 fiind de acord cu acest lucru. Cercetarea a fost efectuata in perioada 20-26 septembrie, in plin scandal al Parcului Bordei si a fost efectuata pe un esantion reprezentaiv pentru populatia adulta a tarii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

Gandul: O lege "verde", posibila salvare a Parcului Bordei

Destinatia terenurilor cu spatii verzi nu va mai putea fi schimbata, iar suprafata acestora nu va mai putea fi redusa. Guvernul a decis acest lucru ieri, adoptand o noua ordonanta de urgenta pentru protectia mediului. "Nu se va mai putea construi pe niciun spatiu verde", a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Rurale, Attila Korodi.

Modificarea legislativa strica socotelile omului de afaceri Costel Costanda, care astepta autorizatia de mediu pentru a putea construi un cartier rezidential in parcul Bordei. Conform normativului, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea noilor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Ministrul Mediului a precizat ca pana la data de 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale au obligatia de a asigura o suprafata de spatiu verde de minim 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pana in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor (media generala a UE). E interesant de vazut cum se vor putea conforma edilii Capitalei acestei prevederi, cata vreme suprafata ce revine actualmente unui bucurestean abia ajunge la 8 mp. Asadar, suprafata verde ar trebui sa se intreiasca in 5 ani, dupa ce a scazut de la 20 mp/locuitor la valoarea actuala, in 18 ani.

"In termen de 90 de zile, autoritatile administratiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidentiate etapele si termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spatiu verde", a spus Korodi. "In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu. Discutand si cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem sa blocam ca sa fie construite acolo spatii verzi.

Dar daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica", a spus Korodi. In urma unei sentinte judecatoresti, consilierii municipali au modificat in urma cu doua saptamani indicatorii urbanistici pentru 3,3 ha din Parcul Bordei detinute de omul de afaceri Costel Constanda. Astfel, omul de afaceri ar fi putut incepe demersurile pentru constructia unor cladiri cu patru etaje. Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat ministrului Mediului, in urma cu o saptamana, sa gaseasca o solutie pentru "a feri" parcul Bordei de distrugere.

Ordonanta nu actioneaza retroactiv, insa i-ar putea permite Prefecturii Capitalei sa atace hotararea favorabila lui Costanda, invocand interesul public legiferat prin decizia de ieri a Guvernului.Tot ieri, Executivul a acordat autoritatilor locale din 102 localitati finantari din Fondul de mediu pentru realizarea de spatii verzi.

Este vorba de proiectele selectate in cadrul Programului national de imbunatatire a calitatii mediului, dintr-un numar de 160 depuse. Suma totala alocata celor 102 proiecte este de 58.713.055 lei. Printre proiectele selectate se numara amenajarea unui parc dendrologic in santul Cetatii Oradea – 1,397 milioane lei, reabilitarea gradinii publice "Mihai Eminescu" din Botosani – 1 milion lei, amenajarea de spatii verzi in orasul Copsa Mica – 1 milion lei, reabilitarea parcului public din statiunea Moneasa – 250.000 lei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri