Salonul produselor traditionale: Rencontres de Cluj

Un Salon al Produselor Traditionale va fi deschis pentru public vineri si sambata in parcul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj (USAMV), cu prilejul "Intalnirilor de la Cluj" ("Rencontres de Cluj"), eveniment organizat sub egida Presedintiei franceze a Uniunii Europene, informeaza

"Intalnirile de la Cluj" au ca tema Patrimoniul Alimentar si vor reuni, in perioada 14-16 noiembrie, experti agroalimentari, oficialitati, filozofi, critici de gastronomie si agricultori din mai multe tari europene. La salonul din parcul USAMV vor participa mici producatori, intreprinderi agroalimentare si reprezentati ai industriei alimentare din Romania, Ungaria, Italia, Valonia, Republica Moldova, Bulgaria si Franta.

Joi dimineata, in imensul cort instalat in parcul USAV, era deja prezenta, pentru pregatirea standului, echipa Centrului de cercetare "Proplanta" al USAMV, care ofera cateva produse naturale de calitate, printre care "Uleiul balsamic – Rasfatatul salatelor intelepte", produs unic in Romania, obtinut prin macerarea uleiurilor de floarea-soarelui si de masline, presate la rece si imbogatit cu extracte de sunatoare si de galbenele, "Otet balsamic" – o reteta noua, cu potential de scadere a colesterolului, prin prezenta sucului de catina, precum si diferite sortimente de sapunuri fara aditivi sintetici.

La randul sau, Nicolo Scotti, din Italia, era inconjurat de o echipa de colaboratori din Parma si pregatea expunerea unor vestite branzeturi si mezeluri aduse din Peninsula – printre care "Salam Felin" si "Parmezan Regal" -, dar si vinuri celebre. Scotti a multumit, cu acest prilej, prietenilor din Romania si din Italia care au contribuit la prezenta companiei la "Rencontres de Cluj". Apicultorii Alin si Simona Cosma din satul Abucea, de langa Deva, au stupi de peste 10 ani si vor "indulci" vizitatorii cu miere de conifere, de salcam, de salcam cu cimbrisor, de tei si poliflora. Doritorii vor putea cumpara si propolis si polen. Firma este certificata biologic. "Cea mai gustoasa miere este cea poliflora de munte", spune Simona Cosma.

In amfiteatrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara va incepe, vineri, seminarul cu tema "Patrimoniul Alimentar", la care vor lua parte invitatii de onoare Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Michel Reynaud, director international ECOCERT, Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si reprezentantii autoritatilor locale – Calin Platon, prefectul judetului Cluj, Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, si Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, ministrul Dacian Ciolos va sustine conferinta "Politica de calitate a produselor alimentare din Romania" iar Michel Reynaud va vorbi despre "Certificarea produselor biologice". La seminarul de la USAMV vor mai participa si sustine conferinte Pier-Luigi Ferrari, vicepresedinte al Provinciei Parma, Jean-Christophe Gallien, consilier de comunicare la Universitatea Paris XIII, Olivier Assouly, director de cercetare la Institutul Francez al Modei, Nicola Perullo de la Universitatea de Stiinte Agronomice din Bra (Italia), Bertrand Alliot, specialist in probleme de mediu la Universitatea Paris-Est Marne la Vallée, precum si celebrul critic in gastronomie Bénédict Brauge. Organizatorii manifestarii sunt Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, Ambasada Frantei in Romania, Centrul Cultural Italian din Cluj-Napoca si USAMV, cu concursul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

spot_img

Ultimele știri