Compania germana RWE doreste sa devina in 2008 furnizor de energie electrica pe piata romaneasca, a declarat directorul de achizitii al RWE pentru Europa de Est, Klaus Buhl. "Am depus o cerere pentru obtinerea licentei de trading si asteptam obtinerea acesteia dupa care urmeaza sa infiintam compania care va furniza energia", a spus Buhl. Acesta a adaugat ca noua companie se va numi, cel mai probabil, RWE Trading Romania.
Reprezentantul grupului RWE a anuntat ca grupul german isi mentine interesul in participare la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Acesta a explicat ca RWE doreste sa obtina un procent cat mai mare din proiectul reactoarelor. "Noi dorim sa avem o participatie cat mai mare, daca ar fi posibil, sa fim chiar unicii parteneri. Insa acest lucru este foarte putin probabil, cel mai realist scenariu indicand patru-cinci investitori cu cate 10% fiecare", a explicat Buhl.
In aceeasi masura, RWE este interesata sa participe si in proiectul hidrocentralei Tarnita- Lapustesti. In legatura cu dorintele Guvernului de a infiinta o mega companie care sa reuneasca capacitatile de productie si furnizare pe care le mai detine statul, reprezentantul RWE a spus ca aceasta intentie modifica planurile grupului german, dar ca acesta este in continuare interesat in participarea la privatizarea complexurilor energetice.
"In functie de decizia pe care o va lua Guvenul si de strategia pe care acesta o va aborda vom sti care va fi structura acestei companii si unde mai ramane loc de investitii private", a spus Buhl. Acesta a adaugat ca RWE ia in considerare si posibilitatea construirii de noi termocentrale in sistem green-field daca nu va mai ramane niciuna pe care sa o modernizeze. Sursele alternative de energie (microhidrocentrale sau centrale eoliene) sunt aditionale planurilor companiei germane in Romania, aceasta fiind interesata in primul rand de proiecte de mare anvergura.
Foto: transnationale.org