Romania, exportator de produse ecologice

Exporturile de produse ale agriculturii ecologice ar putea creste cu circa 30-40% in 2007, urmand sa depaseasca 100 milioane euro, a declarat directorul general al Departamentului pentru Comert Exterior din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Profesii Liberale (MIMMCPL), Costin Lianu.

"In 2006, exporturile de produse ecologice s-au ridicat la circa 75 milioane euro, iar anul acesta exporturile ar putea creste cu circa 30, chiar 40%, ritmul de crestere fiind superior celui inregistrat de celelalte categorii de exporturi", a explicat Lianu.

Potrivit reprezentantului MIMMCPL, Romania se situeaza intre primii 20 exportatori de produse ecologice, la nivel mondial, avand in prezent un potential de circa 145.000 hectare de teren agricol certificate ca putand fi cultivate cu produse ecologice (in 2006).

Lianu a explicat ca, anual, tot mai multe judete trec la cultivarea de produse agricole ecologice. "Spre exemplu, daca in urma cu trei ani judetul Tulcea nu avea niciun hectar cultivat cu produse organice, in prezent in judet se cultiva astfel de produse pe 15.000 hectare, reprezentand peste 10% din total, la nivelul tarii", a mai spus Lianu.

Peste 50% din exporturile de produse ecologice reprezinta productie de nuci, urmate de fructe de padure, ciuperci, cereale etc. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, suprafata de teren cultivata in
Romania in sistem ecologic reprezinta, la ora actuala, mai putin de 1% (0,94 la suta) din suprafata agricola a Romaniei, de 14,82 milioane hectare, in timp ce, la nivelul Uniunii Europene, suprafata consacrata agriculturii ecologice este de 6,11 milioane ha, adica 3,7% din suprafata de 162,3 milioane de hectare cultivata.

MADR estimeaza ca suprafata cultivata in acest sistem va ajunge la circa 200.000 hectare,
ceea ce ar reprezenta 1,31% din suprafata agricola a Romaniei, urmand ca in in 2013, suprafata sa
ajunga la 754.000 hectare, reprezentand 5% din totalul suprafetei agricole.

spot_img

Ultimele știri