Rusia risca sa-si piarda suprematia pe piata mondiala a petrolului

Rusia, primul producator mondial de petrol, este amenintata sa-si piarda suprematia pe aceasta piata, potrivit unui raport al expertilor, citat de Ria Novosti.

In ierarhia mondiala a petrolului pe primul loc ar putea sa urce Arabia Saudita, urmata de Statele Unite ale Americii, Rusiei revenindu-i, in acest caz, locul al treilea.

“Este putin probabil ca o noua tara sa-si faca loc in viitorul apropiat printre cei 3 lideri mondiali ai petrolului. Totusi, pot aparea modificari in ceea ce priveste clasamentul, iar Rusia risca nu numai sa piarda locul intai, ci si sa se situeze pe locul al treilea”, estimeaza expertii rusi intr-un raport dat publicitatii de agentia rusa de stiri, Ria Novosti, informatia fiind preluata si de lesechos.fr.

In 2012, cresterea productiei, cifrata la doar 1,6%

Desi in primul semestru din 2012, Rusia se afla in fruntea clasamentului producatorilor de petrol, productia sa de hidrocarburi s-a dezvoltat lent. Potrivit Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEP), in cursul primelor luni ale acestui an, cresterea productiei rusesti de petrol a fost de numai 1,6%, in timp ce, in Arabia Saudita, se cifra la 11,3%, iar in SUA la 11%.

“Cresterea productiei petroliere saudite este determinata de considerente politice. Nerabdator sa pedepseasca Iranul pentru nesupunerea sa, Occidentul a blocat accesul pe piata mondiala a petrolului. Arabia Saudita, principalul rival politic si economic al Iranului, s-a angajat sa faca fata penuriei si este in masura sa o faca”, se arata in raportul citat.

SUA au, de asemenea, “sansa sa-si creasca productia de petrol intr-un ritm alert, mai ales ca americanii au optat pentru independenta energetica”. Expertii rusii subliniaza faptul ca, gratie gazelor de sist, americanii reusesc nu numai sa-si satisfaca in totalitate nevoile de combustibil fosil, ci si sa renunte, cat de curand, la importul de petrol.

Hidrocarburile din Arctica ar putea fi salvatoare

In fata acestor doi rivali, “Rusia nu va putea sa-si accelereze substantial ritmul productiei petroliere”, mai spun expertii rusi.

“Resursele rusesti, exploatate de multa vreme, sunt practic epuizate. Noile zacaminte de petrol descoperite in Siberia Orientala au permis totusi accelerarea productiei in 2009 si 2010, dar aceste resurse nu vor fi suficiente pentru multa vreme”, potrivit expertilor rusi.

Solutia ar putea fi exploatarea rezervelor din platoul continental arctic, care, potrivit geologilor americani, reprezinta 20% din hidrocarburile neexplorate pe planeta. Insa, potrivit autorilor raportului, citat de Ria Novosti, “acest lucru ar putea sa dureze ani in sir”.

Bulgaria scapa de Gazprom, datorita gazelor romanesti

Interconectarea sistemului bulgaresc de transport de gaze naturale cu cel al Romaniei va ajuta Bulgaria sa scape de dependenta fata de gigantul rus Gazprom, scrie cotidianul Standart.

Ziarul bulgar il citeaza pe ministrul economiei si energiei, Delian Dobrev, care considera ca Bulgaria poate sa profite de zacamintele de gaze naturale, descoperite recent in partea romana a Marii Negre.

Dobrev a spus ca teava care va trece pe sub Dunare va avea o capacitate maxima de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce reprezinta jumatate din consumul Bulgariei. In acest moment, Bulgaria depinde aproape in totalitate de importul de gaze naturale din Rusia.

Premierul bulgar Boiko Borisov a mai spus ca interconexiunea cu Romania va garanta siguranta livrarilor si a dezvaluit ca sunt date si in sensul ca in partea bulgara a Marii Negre exista zacaminte semnificative de gaze naturale, similare cu cele descoperite de Romania, mai scrie Standart.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri