Rosia Montana: Aviz tehnic din partea Ministerului Mediului, in ianuarie 2012

Mult controversatul proiect Rosia Montana va primi aviz tehnic din partea Ministerului Mediului, daca se considera ca lucrarile nu vor dauna mediului, in luna ianuarie 2012, potrivit declaratiilor facute de ministrul mediului, Laszlo Borbely in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata de ProTv.

Ca si presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrului mediului a declarat ca, in momentul in care compania Rosia Montana Gold Corporation va porni lucrarile, si daca se vor respecta procedurile impuse, va bea apa din iazul de la Rosia Montana.

Presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu catva timp, in aceeasi emisiune, ca a cerut un raport privind Rosia Montana, iar documentul recomanda continuarea investitiilor.

“Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic", a afirmat presedintele.

Ministrul Laszlo Borbely a mai spus ca limita de cianuri admisa in explaotarile miniere, in SUA, este de 50%, iar in Uniunea Europeana este de 10%, insa la Rosia Montana nu va depasi 3%.

“La Rosia Montana aceasta limita de cianuri va fi de sub 3% in batal, ceea ce inseamna ca, daca se respecta procedurile, vom avea cea mai moderna instalatie din Uniunea Europeana”, a explicat Borbely.

Ministrul mediului a mai spus ca proiectul respecta cele mai inalte practice de exploatare, are girul Comisiei Europene, iar raspunderea pentru Rosia Montana si-o va asuma guvernul.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si:

Adversarii proiectului Rosia Montana au fost aplaudati de Ziua Nationala a Romaniei  

Basescu: Nu vreau sa par un sustinator al investitiei de la Rosia Montana

Rosia Montana, pe Facebook: Proiectul are si opozanti si sustinatori

Guvernul Romaniei incearca sa-si mareasca participatia in proiectul Rosia Montana

Academia Romana considera proiectul Rosia Montana controversat si periculos pentru Romania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri