Romsilva lucreaza la un nou act normativ pentru parcurile nationale

Romsilva va initia in perioada urmatoare un nou proiect de act normativ privind obtinerea personalitatii juridice pentru parcurile nationale aflate in administrare, in conditiile in care proiectul initial a fost respins de Ministerul de Finante.

"Proiectul de hotarare privind conferirea personalitatii juridice pentru parcurile nationale din administrarea Romsilva a fost respins de Ministerul de Finante, care a vrut o modificare astfel incat sa se obtina personalitate juridica fara patrimoniu. Romsilva nu va renunta la activitatea de administrare a ariilor protejate pentru ca a dovedit ca poate face acest lucru", a declarat, marti, directorul general al Romsilva, Dorel Oros.

Acesta a precizat ca parcurile trebuie sa obtina personalitate juridica pentru atragerea fondurilor europene, dar sa-si pastreze si patrimoniul. "Este o chestiune juridica pe care o vom analiza in aceasta saptamana impreuna cu reprezentantii pe paduri din Ministerul Agriculturii, astfel incat sa putem promova un nou act normativ in cel mai scurt timp vis-a-vis de parcurile nationale, pentru ca altfel fonduri europene importante s-ar putea pierde", a precizat Oros.

Potrivit sursei citate, proiectul va fi facut in asa fel incat sa nu mai fie respins si a doua oara. "Nu cred ca pot schimba un administrator care si-a dovedit viabilitatea si competenta economica. RNP va incerca sa pastreze in continuare activitatea de administrare a acestor parcuri, dar sub forma unor entitati cu personalitate juridica cu patrimoniu", a aratat directorul general al Romsilva.

Desi nu a vrut sa estimeze un anumit termen pana cand ar putea fi aprobat acest proiect de act normativ, Oros a precizat ca analizeaza si o eventuala varianta ca fondurile europene pentru parcuri nationale sa nu se piarda, chiar daca termenul de aprobare a actului normativ va fi extins pana la finele anului. RNP-Romsilva administreaza 22 de parcuri si arii protejate, cu un numar de 327 de angajati, sumele cheltuite anual depasind 2,2 milioane euro. Romsilva a depus in acest an la Ministerul Mediului 19 proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile pentru ariile protejate, din care numai 14 au fost acceptate, in valoare totala de 18 milioane lei.

Ariile protejate se confrunta la ora actuala cu numeroase presiuni, cea mai mai mare fiind retrocedarea padurilor din aceste parcuri nationale. Potrivit RNP, pana in prezent 30 la suta din padurile retrocedate sunt din parcuri nationale si arii protejate, iar procesul nu a fost inca finalizat. Alte probleme intampinate in aceste zone se refera la numarul mare de proprietari care de multe ori refuza sa pastreze proprietatea, dezvoltarea necontrolata a sectorului imobiliar in aceste zone si solicitarea desfasurarii unor activitati neadecvate zonelor.

Recent, organizatia ecologista Greenpeace solicita Guvernului Romaniei sa infiinteze in regim de urgenta Agentia Nationala a Ariilor Protejate /ANAP/ pentru stoparea taierilor ilegale a padurilor in aceste zone. In Romania, primul parc national a fost Parcul National Retezat, infiintat in anul 1935. Suprafata totala a rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si naturale din Romania este de 1.203.340 hectare, reprezentand 5,04 la suta din teritoriul tarii.

spot_img

Ultimele știri