Romanii sunt sfatuiti sa incurajeze agricultura traditionala

“Guvernul Romaniei ar putea ignora dictatura Uniunii Europene asupra pretului alimentelor si sa incurajeze agricultura traditionala”, considera marchiza Tracy de Worcester, activista de mediu din Marea Britanie.

Marchiza de Worcester a realizat, pe parcursul a patru ani, o investigatie pe tema afacerilor cu carne de porc.

Cercetarile au fost intreprinse in Marea Britanie, SUA, America de Sud, Polonia si Romania. Investigatia a fost prezentata intr-un film documentar intitulat “Pig business” (“Afacerile cu porci”).

Incepand cu anul 2010, filmul a fost difuzat in Parlamentul Marii Britanii, Summit-ul ONG din Washington si Bruxelles, Parlamentul European, precum si la televiziuni din Marea Britanie, Italia, Portugalia, Japonia, Israel, America de Sud, Canada si Elvetia.

Filmul are mai multe versiuni, realizate in diferite momente ale investigatiei jurnalistice. Varianta care include situatia Romaniei a fost prezentata in premiera la Festivalul de film documentar Astra Film Fest de la Sibiu, din octombrie 2011. Aseara, filmul a fost difuzat si la Bucuresti, cu prilejul vizitei in Romania a marchizei de Worcester.

Micii producatori nu au acces in marile magazine

“Carnea de porc provenita de la micii fermieri romani nu se gaseste in supermarketuri. Pe nicio eticheta nu scrie cum e crescut porcul”, avertizeaza, in film, realizatoarea britanica. Principalele firme incriminate de ea sunt marii producatori de carne de porc, precum si marile lanturi de magazine care comercializeaza numai carne ieftina, dar de proasta calitate. In film sunt indicate firma producatoare Smithfield, precum si marele magazin Auchan.

Potrivit realizatoarei filmului, Smithfield a avut probleme de mediu in statul Carolina de Nord (SUA), dupa care si-a mutat afacerile in Polonia si Romania. In Romania, firma americana a cumparat 33 de ferme de porci care apartinusera, inainte de anul 1989, combinatului Comtim, iar pentru functionarea afacerii a primit subventii de la statul roman.

Filmul mentioneaza ca, in anul 2007, la fermele Smithfield din Romania s-a declansat o epidemie de pesta porcina, care a impus sacrificarea a peste 40.000 de animale.

Activitatea fermelor americane din Romania a produs in mai multe randuri indignarea localnicilor, care se plang de mirosul insuportabil si de aruncarea dejectiilor de la porci in apele de suprafata, poluand zona. “Vacile mele au diaree din cauza tratamentelor de la Comtim. Vad cate 40 – 50 de cisterne pe zi. Pana n-a dat cu pisalau (dejectii – n.n.), de aici am baut apa, dar acum nu mai poti sa bagi nasul in fantana, ca e toxica”, se plange Traian, vacar din satul Obad (Timis). Mai mult, copiii spun ca pe islazul satului sunt aruncati porcii morti.

"Poate nu stim noi politica"

Pe de alta parte, micii fermieri romani reclama faptul ca au fost impinsi la faliment, fie prin pretul mai mic al carnii industrializate, fie prin neacordarea autorizatiilor sanitar-veterinare absolut necesare pentru a-si vinde marfa. “N-am mai primit certificat sanitar-veterinar, ni s-a spus ca nu mai avem voie sa livram la abatoare autorizate. Poate nu stim noi politica exact care a fost, de a ne ingradi pe noi. Poate a fost o politica sa vina ei pe piata. S-a cam distrus cresterea porcului la noi in comuna, dar ma gandesc ca, in toata tara, cam asa e”, spune, in film, fermierul Mihai Pop.

Realizatoarea documentarului, marchiza de Worcester, considera ca situatia nu se poate rezolva printr-o decizie a statului, intrucat “aceste mari companii platesc guvernele. Poate chiar si guvernul dumneavoastra!”. Activista ecologista recomanda in schimb ca populatia sa cumpere alimente de la micii producatori, nu din hypermarket, chiar daca vor plati “cu 50 de centi mai mult”. Tracy de Worcester, ea insasi vegetariana, considera ca solutia optima este reducerea consumului de carne: “Daca veti manca mai putina carne, veti fi mai sanatosi”.

Mihai Diac

Foto: www.infoanunturi.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri