Romanii se implica in misiunea spatiala spre Marte

Echipa romaneasca ARCA si cea europeana ExoMars s-au intalnit pentru a discuta detalii tehnice despre pregatirea misiunii pe care Agentia Spatiala Europeana (ESA) o va desfasura pe planeta Marte.

Intalnirea a durat o zi si a avut loc la sediul central al ESA din Noordwijk, Olanda. Din partea romana au participat Dumitru Popescu, presedintele ARCA, si doi ingineri. Principalul scop al intalnirii a fost prezentarea viziunii ARCA asupra unor aspecte ale programului de testare pentru ExoMars.

“Am fost invitati de Agentia Spatiala Europeana, pe baza experientei noastre, pentru a ne spune punctul de vedere. Am fost singura organizatie din Romania participanta la discutii”, a precizat, pentru Green Report, Elena Popescu, PR manager ARCA.

Este posibil ca ARCA sa fie cooptata in Programul ExoMars, dar detalii in acest sens nu sunt deocamdata publice, a explicat Elena Popescu.

Programul ExoMars include doua misiuni. In prima misiune, care va fi lansata in anul 2016, se va folosi o sonda interplanetara formata dintr-o capsula care se va inscrie pe orbita planetei Marte si un vehicul care va cobori pe suprafata planetei.

A doua misiune, planificata pentru anul 2018, va folosi si un mijloc de deplasare pe sol tip rover, asemanator celui american Curiosity, aflat acum pe suprafata Planetei Rosii. Ambele misiuni, din 2016 si din 2018, vor fi lansate cu rachete rusesti Proton.

Premiera mondiala: motor spatial reutilizabil, din materiale compozite

ARCA este o organizatie non-guvernamentala care promoveaza cercetarea aerospatiala. Unul dintre programele finalizate de ARCA a fost racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume reutilizabil, alcatuit din materiale composite. Racheta a fost lansata, cu succes, la data de 9 septembrie 2004, din poligonul Fortelor Aeriene Romane de la Capu Midia (judetul Constanta).

In urmatorii ani, obiectivele echipei ARCA sunt dezvoltarea motorului racheta Executor, dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II si castigarea competitiei de 30 de milioane de dolari, Google Lunar X Prize, utilizand ansamblul IAR-111/Haas II.

Pe termen lung, ARCA urmareste dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone, precum si lansarea unui cosmonaut pe orbita terestra, pana in anul 2025, cu lansatorul Super Haas.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Romanii construiesc cel mai eficient motor spatial european

Romania va lansa o racheta “prietenoasa cu mediul”
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri