Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor extind programul ECOLLECT prin introducerea serviciului gratuit de colectare a bateriilor uzate în spațiile de birouri. Până acum, prin intermediul acestui program, în clădirile de birouri se colectau separat deșeurile de hârtie-carton și plastic-metal.
În prezent, la nivel național se discută despre cum vom plăti mai mult pentru gestionarea deșeurilor: de la o taxă pe groapă, la creșterea costurilor de colectare a deșeurilor atât pentru populație, cât și pentru agenții economici. În acest context, soluția pentru costuri optime este să separăm toate deșeurile reciclabile cât mai aproape de sursa de generare, fie că suntem acasă sau la locul de muncă. Serviciul ECOLLECT oferă accesul facil la serviciile de colectare separată a deșeurilor în spațiile de birouri și este un program unic în România”, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
De acest serviciu vor beneficia cele 400 de companii înscrise deja în programul ECOLLECT, dar și oricare alt agent economic care își îndeplinește obligațiile de reciclare și valorificare pentru deșeurile de ambalaje prin intermediul Eco-Rom Ambalaje și care dorește să se alăture acestei inițiative de protejare a mediului înconjurător.
Din momentul lansării, din noiembrie 2013 și până în prezent, numărul persoanelor care au acces la colectarea separată a crescut, ajungând la 37.000 de angajați. Prin intermediul programului ECOLLECT au fost colectate separat 163.914 kg de deșeuri de ambalaje, dintre care 24.529 kg de plastic-metal și 139.385 kg de hârtie-carton.
Din totalitatea deșeurilor municipale generate, deșeurile de baterii sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător, în special datorită conținutului de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și alte disfuncționalități critice. Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri au acțiune imediată. Iar prin acest program ne dorim să atragem atenția asupra faptului că locul bateriilor uzate nu este la gunoi, ci în containerele de colectare separată speciale”, susține Elena Ion, președintele Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor.
Punctele ECOLLECT vor fi dotate cu recipiente și pungi speciale pentru colectarea bateriilor uzate. Fiecare angajat care colectează separat 20 de baterii portabile uzate va primi automat un blister de 4 baterii R6 noi și este înscris în tragerea la sorți lunară, având posibilitatea de a câștiga o tabletă – inițiativă de motivare ce face parte din campania Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor de stimulare a colectării bateriilor portabile uzate ,,Privește Partea Pozitivă”.
Cum funcționează serviciul de colectare separată a deșeurilor la birou
Companiile care doresc să implementeze serviciul de colectare separată a deșeurilor la birou sunt invitate să acceseze platforma online www.ecollect.ro. Aici pot comanda simplu, rapid și gratuit infrastructura necesară colectării separate a deșeurilor de hârtie-carton, plastic-metal (saci și containere speciale) și de baterii (containere speciale). Toată infrastructura din programul ECOLLECT este realizată din materiale reciclate, este reciclabilă și poate fi oricând înlocuită în caz de deteriorare.
Tot aici companiile pot comanda și serviciul gratuit de ridicare a deșeurilor și de transport al acestora către reciclare. Acesta este asigurat de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (pentru baterii) și de compania Antalis (pentru hârtie-carton și plastic-metal).
În plus, pe aceeași platformă pot monitoriza transparent cantitățile de deșeuri colectate și pot urmări istoricul comenzilor realizate. Programul este gratuit pentru orice organizație client Eco-Rom Ambalaje din București și Sectorul Agricol Ilfov.
Citește și:
Eco-Rom a salvat peste 5 milioane de tone de resurse naturale, în 10 ani de activitate